Update

PVV: duidelijkheid over toekomst politiebazen gewenst

De PVV in de Tweede Kamer wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) precies weten wat de leden van de huidige politiekorpsleidingen na de invoering van de nationale politie gaan doen en wat ze ervoor krijgen.

ANP / Redactie
Ivo Opstelten Beeld ANP
Ivo OpsteltenBeeld ANP

Dat zei Hero Brinkman van de partij maandag in het debat over de nationale politie, waarvoor op hoofdlijnen al een meerderheid is. 'Er zijn mensen allerlei baantjes aan het verzinnen', aldus Brinkman.

Vastgesteld
Er zijn nu nog 26 korpsleidingen, maar na de invoering van de nationale politie zijn er nog maar tien korpsleidingen nodig. Opstelten zei dat de Kamer op de hoogte wordt gehouden, maar de nationale politie moet wel eerst echt bij wet zijn vastgesteld, want dan kunnen die leidingen pas worden benoemd.

Brinkman wil verder opheldering over bevorderingen en extra plaatsingen van de laatste tijd. Hij heeft de indruk dat het er nogal veel zijn.

Regio Oost
Opstelten liet tijdens het debat weten dat hij heilig blijft geloven in de politieregio Oost-Nederland. Als de nationale politie wordt ingevoerd, gaan de vijf korpsen in Overijssel en Gelderland op in één enkele politieregio, met 81 gemeenten met 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien regio's.

Lokale en provinciale autoriteiten vrezen dat zo'n grote politieregio niet goed werkt, maar Opstelten is overtuigd van het tegendeel. Hij voelt er niets voor Oost-Nederland alsnog te splitsen; dat zou minder effectief worden en juist weer meer menskracht aan organisatie kosten.

Balans
Opstelten benadrukte verder dat lokale noden niet zullen worden weggedrukt door landelijke. 'Er is geen gevaar, dat is mijn overtuiging. Er is altijd al oog geweest voor deze balans, dat is een natuurlijk gegeven en dat zal bij de nationale politie niet anders zijn.' De minister zei verder 'heel positief' te staan tegenover plannen uit de Kamer om de aanwezigheid van de wijkagent wettelijk te verankeren.

Hoewel de Kamer op 6 december nog gaat stemmen over de plannen voor de nationale politie en tal van in amendementen en moties vervatte aanpassingen daarvan, kan Opstelten naar het zich maandagavond liet aanzien op een degelijke meerderheid voor de wijziging rekenen. De Eerste Kamer beslist echter pas na de jaarwisseling.

De bewindsman beloofde de Kamer nog voor de invoering van de nationale politie met een 'stappenplan voor cultuurverandering' binnen het politieapparaat te komen. Leidinggevenden moeten geen administratieve managers meer zijn, maar eenheid en goede operationele prestaties bevorderen. De agent moet meer professionele ruimte krijgen en zich daarin door de leiding gesteund weten. Protocollen over hoe te handelen zijn wel nodig, maar mogen het werk op straat niet verstikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden