PVV doet mee aan Utrechtse raadsverkiezingen. Wilders: 'Utrecht weer voor Utrechters'
'Ik heb geweldig nieuws', zei PVV-leider Geert Wilders vrijdagmiddag tegen een kluitje achter rood-witte afzettape verzamelde journalisten op het plein voor het Utrechtse stadhuis. 'De PVV gaat meedoen aan de verkiezingen in deze prachtige stad. Utrecht moet weer voor de Utrechters worden.'
Het is een opmerkelijke stap in de lokale campagne die Wilders begin dit jaar aankondigde. Utrecht stond niet op de lijst van zestig gemeenten die de PVV eerder dit jaar naar voren schoof. Bovendien wilde de PVV alleen meedoen in gemeenten waar de partij kansrijk zou zijn. Utrecht staat bekend als een linkse stad. Bij de landelijke verkiezingen eindigde de PVV er met 7,8 procent van de stemmen als vierde partij. D66 en GroenLinks zijn er veruit de grootste.
Strijd
Dat er in Utrecht toch een lijst komt, is volgens Wilders omdat zich daar de afgelopen maanden 'een geweldig team' vormde. Utrecht is de derde grote stad waar de PVV met een kandidatenlijst komt. Den Haag heeft al een PVV-raadsfractie, en eerder werd bekend dat de PVV de strijd aanbindt met Leefbaar Rotterdam.
De PVV gaat volgens Wilders op 21 maart 2018 zeker niet in zestig gemeenten meedoen. 'We hebben soms moeite geschikte kandidaten te vinden, net als andere partijen.' Voor de Kerst worden de andere gemeenten bekendgemaakt.
Eigen band
Een opstapje voor een gesloten stadhuisdeur. Dat was de setting die Wilders koos om zijn offensief in Utrecht wereldkundig te maken. Pas woensdag was de pers verwittigd: over twee dagen zou Wilders een verklaring geven in Utrecht. Waar het over ging, stond er niet bij.
Geflankeerd door René Dercksen, fractieleider in de Provinciale Staten, en plaatselijk lijsttrekker Henk van Deun, benadrukte Wilders zijn eigen band met Utrecht. Een opa van hem werd er geboren, hij was er zelf een tijdje VVD-raadslid - 'weliswaar voor de verkeerde partij' - en woonde tien jaar op Kanaleneiland, 'als een van de laatste Nederlanders'. 'Je voelde je er als in een ander werelddeel', vond Wilders. Hij had er vaak van auto naar voordeur moeten rennen om heelhuids binnen te komen.
Deïslamiseren
'Deïslamiseren', dat is wat de PVV in Utrecht hoopt te bereiken. Lokaal lijsttrekker Van Deun, 'al 62 jaar Utrechter' en in het dagelijks leven werkzaam bij de sociale recherche in Nieuwegein, deed er nog een schep bovenop: 'Utrecht wordt weer van ons, we zijn de islamisering zat.' Zijn fractie wil ook de bouw van zonnepanelen en windmolens tegengaan. Van Deun hoopt op minstens vijf raadszetels.
De scouting en opleiding voor kandidaat-raadsleden is bij de PVV in handen van de fracties in de Provinciale Staten. De afgelopen maanden kwamen verhalen naar buiten van kandidaten die afhaakten vanwege de centrale aansturing en eenzijdige nadruk op deïslamisering. Op de lijst voor Utrecht staan tot dusver elf kandidaten, waarvan een deel een levend decor vormde bij Wilders' bekendmaking.
Ook Stichtse Vecht, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede, Bunschoten en Lopik maken in de provincie Utrecht kans op een PVV-lijst.