PVV doet bij voorbaat al niet mee aan 'Noorwegen-debat'

De Tweede Kamer zal vooralsnog niet debatteren over het drama in Noorwegen afgelopen zomer. Een voorstel daartoe van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi kreeg vanmiddag geen meerderheid tijdens de Regeling van werkzaamheden.

Tofik Dibi in de Tweede Kamer Beeld
Tofik Dibi in de Tweede Kamer

Dibi wilde een debat, mede na een oproep van de Zweedse Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström. Zij vond dat te weinig Europese leiders zich verzetten tegen xenofobie. Dibi wilde daarover in debat met premier Rutte en Donner.

Discriminatie
Sommige partijen wilden het debat breder trekken en in het algemeen spreken over discriminatie en ongelijkheid, andere partijen vonden juist dat dit soort onderwerpen prima passen in de Algemene Beschouwingen die over twee weken plaatsvinden.

De PVV was het duidelijkst in de afwijzing. 'De PVV heeft geen behoefte aan zo'n debat en zal er ook niet bij aanwezig zijn.' Dat is opmerkelijk. Partijen doen in de regel altijd mee aan een debat, hoe onbelangrijk ze het onderwerp ook vinden. Kamerlid Van Klaveren feliciteerde Dibi nog cynisch met het feit dat nu wel de gehele GroenLinks-fractie aanwezig was, 'terwijl dat bij de Noorwegen-herdenking niet het geval was'.

Afgesproken is nu dat er een brief komt van het kabinet over deze kwestie. Dibi kondigde al aan dat hij, wanneer de brief er is, zeker weer een debat zal aanvragen. Mocht er dan opnieuw geen meerderheid in de Kamer voor zijn, dan vraagt hij waarschijnlijk een spoeddebat aan. Daarvoor zijn maar 30 leden nodig.

Diginotar
Wel komt er binnenkort een debat met de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid) over de beveiliging van websites van de overheid en de rol van het bedrijf DigiNotar.

In de Kamer bestond dinsdag brede steun voor een voorstel van de SP om hierover te debatteren.

De Tweede Kamer overlegt nog of het debat voorafgegaan wordt door een hoorzitting met deskundigen of een technische briefing. SP'er Sharon Gesthuizen vraagt zich af waarom de overheid zo lang zaken heeft gedaan met een bedrijf dat de beveiliging niet op orde had. DigiNotar gebruikte geen virusscan en had zeer makkelijke wachtwoorden.

Meldplicht
Ook PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zei het onaanvaardbaar te vinden dat DigiNotar zo lang niets gezegd heeft. Hij pleit voor een meldplicht.

PVV'er Andre Elissen vindt dat de aanpak van veiligheid van overheidswebsites 'aan alle kanten rammelt'. De overheidsinstantie die hier over gaat , stelt in zijn ogen niets voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden