Update

PVV dient motie van wantrouwen in tegen De Jager

PVV-leider Geert Wilders heeft in het Kamerdebat over het noodfonds voor de euro (ESM) vandaag een motie van wantrouwen ingediend tegen minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Wilders gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat. Beeld ANP
Wilders gisteren tijdens het Tweede Kamerdebat.Beeld ANP

PVV-leider Geert Wilders diende vandaag in het Kamerdebat over het noodfonds voor de euro (ESM) een motie van wantrouwen in tegen minister Jan Kees de Jager van Financiën. Wilders houdt De Jager verantwoordelijk voor Nederlandse deelname aan het ESM, waarin de belangen van Nederland volgens Wilders verkwanseld worden.

'Deze minister moet naar huis, wij zijn het vertrouwen in hem kwijt', zei Wilders terwijl hij naar De Jager keek. Een minister die 40 miljard euro van Nederlands belastinggeld weggeeft aan het eurofonds, verdient het niet om in de Trêveszaal te zitten, zei Wilders.

Wilders mengde zich vandaag voor het eerst inhoudelijk in het debat, dat de afgelopen twee dagen gevoerd was door zijn fractiegenoot Tony van Dijck. Wilders zei dat 'arrogante eurofielen' met het ESM opnieuw hun 'zin doordrammen', net zoals dat eerder met de Europese grondwet gebeurde. De Tweede Kamer vertegenwoordigt de Nederlandse bevolking niet en staat voor een schijndemocratie, zei Wilders.

'Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil het ESM helemaal niet, maar een meerderheid van de Tweede Kamer drukt het door omdat ze opnieuw denkt het beter te weten. Dat is de arrogantie van de macht', aldus de PVV-leider.

De motie van wantrouwen zal bij de stemming later op de dag niet de steun van een meerderheid in de Kamer krijgen. 'Valt het kwartje niet hier, dan wel bij een heleboel mensen in Nederland, die het ermee eens zijn dat het ESM niet deugt', zei Wilders in een schorsing van het debat.

Wilders oogstte kritiek van PvdA en D66, die het zwak vinden dat de PVV nu wel het vertrouwen opzegt in een demissionaire minister, terwijl dat niet gebeurde toen de partij het minderheidskabinet van VVD en CDA nog gedoogde. Toen was er ook steeds grote kritiek van Wilders op steunoperaties in Europa, zoals voor Griekenland. 'Het is een laffe opstelling om het vertrouwen op te zeggen in een demissionaire minister', aldus PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Wilders verweet de PvdA juist dat die steeds 'slaafs' het kabinet heeft gevolgd bij de koers in Europa.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden