PVV blaft, maar bijt bijna nooit

Af en toe mag de PVV belletje trekken voor de bühne, maar in de Kamerbankjes tonen Wilders en de zijnen zich uiterst loyale gedoogpartners van CDA en VVD.

DEN HAAG - Heel even is het onrustig in de Kamerbankjes van de coalitiepartners VVD en CDA. Maar ook Roland van Vliet van de PVV kijkt verbaasd op. Zijn voorstel haalt zomaar een meerderheid! Met dank nog wel aan de PvdA. Dat was niet helemaal de bedoeling. Met terugwerkende kracht moeten bonussen via belastingheffing worden teruggehaald bij de banken die staatssteun hebben gekregen.

Juridisch een onmogelijke opgave voor CDA-minister Jan Kees de Jager van Financiën. Dat neemt niet weg dat hij iets met het voorstel moet doen. Hoe De Jager straks ook reageert, de PVV heeft alvast een politiek doelpunt gescoord. De bankiers zijn rovers, en de club van Geert staat pal voor de belastingbetaler.

Zo gaat het de laatste maanden vaak. Op het oog lijkt de PVV geheel onafhankelijk te opereren van de regeringspartijen CDA en VVD. Maar het blijft bij blaffen. Doorbijten doet de PVV niet. Zo werkt het gedogen in de praktijk nu eenmaal. Het bonusdebat is illustratief: de coalitie weet dat De Jager het symbolische PVV-voorstel niet zal uitvoeren en dat zal geen grote politieke consequenties hebben. Van Vliets plan komt er niet, maar de PVV zal De Jager er niet op laten struikelen.

En dat is ook precies de afspraak. De PVV mag af en toe belletje trekken, lawaai maken voor de bühne, maar bindt in zodra de minderheidscoalitie in gevaar dreigt te komen. Sterker, bij de VVD en het CDA beweren ingewijden dat ze nog nooit zo'n betrouwbare partner hebben gehad. Na een half jaar zijn ze razend enthousiast over Wilders. 'Bij de PVV zijn ze als kinderen zo blij dat ze eindelijk serieus worden genomen.'

De partij handelt naar de letter en de geest van het gedoogakkoord. Afspraak is afspraak. 'Wilders staat voor zijn handtekening.' Waar de PvdA als coalitiepartner in het vorige kabinet 'de randen van het regeerakkoord' opzocht - tot grote schrik van partner CDA - houdt de PVV zich letterlijk aan elke komma van het gedoogakkoord waar haar handtekening onder staat. Voor plannen uit het regeerakkoord moet premier Rutte op zoek naar andere partners. Wilders doet niet mee aan de militaire avonturen in Libië en Afghanistan, maar dat wisten VVD en CDA van tevoren. Daar kijkt niemand van op.

In veel opzichten lijkt de PVV op een gewone coalitiepartij. In interviews lijkt het af en toe anders, maar in de Kamerbankjes waakt de ploeg van Wilders als een leeuw over de ministers. Een spoeddebat dat de oppositie wil voeren over hoofddoeken? 'Ik vind dit een vreemd voorstel', zei PVV'er Hero Brinkman. Enkele weken daarvoor was hij nota bene zelf degene die het hoofddoekjesdebat op de agenda in Noord-Holland zette. Maar toen was het campagnetijd voor de provinciale statenverkiezingen.

Fleur Agema van de PVV, die voorheen bekendstond als de koningin van het spoeddebat, blokkeert nu routineus vrijwel alle verzoeken van de oppositie. Zelfs als het haar eigen kroonjuweeltje, 12.000 extra verplegers, betreft. En dus ook als minister Edith Schippers van Volksgezondheid op tv zegt dat die extra handen aan het bed moeilijk haalbaar zullen blijken. GroenLinks wilde daar graag over praten, maar Agema niet. 'Het is onzinnig om keer op keer daarover een debat te voeren.'

'Opvallend, dat de PVV nu liever alles in de achterkamertjes wil oplossen', zegt Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks). Hij ziet in de club van Wilders 'de nieuwe elite'. 'Ik zeg het met tegenzin, maar de PVV is ingekapseld, onderdeel geworden van de gevestigde orde. Wilders twittert af en toe wat, voert een showtje op en slaat zijn slag, maar zijn gedrag in de Kamer is heel anders.'

De SP opende al eerder frontaal de aanval op de PVV. 'Wilders doet in de Kamer iets anders dan wat hij in de kranten roept', was de conclusie na een analyse van het stemgedrag van de PVV. Zo is de partij tegen marktwerking in de zorg, maar stemde ze voor particuliere investeringen in ziekenhuizen. De PVV is tegen privatisering van het openbaar vervoer, maar stemde in met de aanbesteding van trams en metro in drie grote steden. 'Wilders gaat debatten uit de weg', vindt Ronald van Raak (SP).

Regeren is compromissen sluiten en datzelfde geldt voor gedogen. Zo vertelt een PVV'er dat hij laatst bij een debat vijf voorstellen wilde indienen. Vier daarvan werden hem door de coalitiepartners uit het hoofd gepraat.

De coalitiepartners overleggen volop met de gedoger. CDA, VVD en PVV kruipen elke week even bij elkaar. Niet alle verrassingen zijn daardoor te voorkomen. Af en toe slaat de PVV even op de grote trom, zonder dat het echt pijn doet. Zo wilde Tony van Dijck afgelopen woensdag plots een referendum over het noodfonds voor de euro - tot grote verbazing van de VVD en het CDA.

Maar die verbazing was snel weer verdwenen. Het voorstel was kansloos, werd alleen gesteund door de eurokritische SP. De PVV had ondertussen wél weer de krantenkolommen gehaald. Af en toe wordt er wat gemopperd bij de regeringspartijen. 'De PVV bedrijft wel heel veel fact-free politics', klinkt het soms.

Maar ach, dankzij de PVV kan er geregeerd worden, is vooral de laconieke lijn. Het vertrouwen is groot. Zo groot dat de regeringspartijen ervan uitgaan dat Wilders hen niet snel laat vallen, zelfs niet als hij even zijn tanden laat zien. Hij noemde minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel 'een minister zonder ruggengraat', maar had enkele weken later weer vertrouwen in hem. Nu is Hans Hillen van Defensie de gebeten hond, maar ook hij kan in de Kamer nog steeds rekenen op de PVV.

Hoe lang het gedogen zo door kabbelt, is nog wel de vraag. Pas op 23 mei wordt duidelijk of de coalitie wel of geen meerderheid haalt met de PVV in de Eerste Kamer. Bij een minderheid daar komen vooral Wilders' plannen uit zijn geliefde gedoogakkoord op losse schroeven te staan. Dan zou hij weleens wel 'vol op het orgel' kunnen gaan. Precies zoals CDA-prominent Ab Klink voorspelde toen hij zich keerde tegen het minderheidskabinet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden