PVV Almere houdt vast aan hoofddoekverbod

De PVV in Almere houdt vast aan het hoofddoekverbod. Dit blijkt uit de gesprekken die een aantal lijsttrekkers maandag met Raymond de Roon had.

ANP

De lijsttrekker van de PVV had een reeks verkennende gesprekken met politieke partijen in Almere.

Alphons Muurlink, van de PvdA, werd als eerste uitgenodigd bij De Roon. ‘Al vrij snel konden wij concluderen dat een samenwerking tussen onze partij en de PVV er niet in zit’, zei Muurlink. ‘De Roon houdt vast aan het hoofddoekverbod en dat staat haaks op het gedachtegoed van de PvdA.’

De PVV praat met de partijen over de vorming van een coalitie in Almere. De PVV won woensdag negen zetels in de gemeenteraad en is daarmee de grootste partij. De Partij van de Arbeid staat op de tweede plaats met acht zetels en de VVD heeft er zeven. De gesprekken vinden plaats op het stadhuis in Almere.

Lijsttrekker van GroenLinks, Ruud Pet, ziet ook geen samenwerking met de PVV ontstaan. ‘De programmaverschillen zijn veel te groot. Onze breekpunten liggen bij de integratiethematiek en het hoofddoekverbod’, aldus Pet.

Volgens Pet verliep het gesprek in een ontspannen sfeer. ‘We hebben ook besproken hoe we in de toekomst met elkaar om zullen gaan’, zei Pet. ‘Beide partijen zullen elkaar zakelijk bejegenen in de raad’, aldus Pet. De lijsttrekker van GroenLinks wilde verder nog kwijt dat hij de indruk heeft dat de PVV wil aansturen op een coalitie met een brede steun van twintig zetels of meer.

Alle partijen zijn door De Roon uitgenodigd behalve Leefbaar Almere. De PVV-fractie in Almere eist excuses van de fractieleider van Leefbaar Almere over een uitlating die hij twee weken geleden in een column in Trouw deed. Als fractieleider Frits Huis dat niet doet, sluit De Roon de partij uit van deelname aan de onderhandelingen over een college in Almere.

De VVD praat op een later tijdstip met de PVV. De lijsttrekker van de liberalen had maandag andere verplichtingen.

De PVV wil binnen enkele dagen bekendmaken wat de vervolgstappen zijn na de verkennende gesprekken die maandag zijn gevoerd.

Leerling met een hoofddoek (ANP) Beeld
Leerling met een hoofddoek (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden