PVV: al-Shabaab bedreigt parlement

De PVV wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie meer weten over een dreigement van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab tegen het Nederlandse parlement.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - De partij van Geert Wilders wil Opstelten in het wekelijkse Vragenuur onder meer aan de tand voelen over eventuele betrokkenheid van in Nederland woonachtige Somaliërs.

De website Nation Media in Kenia meldde zondag dat sjeik Fuád Mohamed Khalaf Shongole van al-Shabaab afgelopen vrijdag heeft gewaarschuwd voor 'grote gevolgen' als het Nederlandse parlement instemt met afschaffing van het verbod op godslastering, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil.

'Niemand kan de persoon van Allah verbeelden', zo zou Fuad Shangole gezegd hebben, in een kennelijke verwijzing naar spotprenten waarin de islamitische god is afgebeeld. 'Wij zullen antwoorden op een dergelijk besluit.'

In een toelichting vanuit de Somalische hoofdstad Mogadishu zegt de correspondent van Nation dat de aan al-Shabaab gelieerde media meldden dat sjeik Shongole een grote menigte toesprak op een niet nader genoemde plaats. Zijn verklaring begon met een waarschuwing aan het adres van Nederland: 'Ze zullen spijt krijgen van hun besluit.' Hij zou eraan hebben toegevoegd dat strijders van al-Shabaab 'zware maatregelen' zullen treffen.

De PVV wil weten of er aanwijzingen zijn dat al-Shabaab een aanslag van plan is op het Nederlandse parlement en welke maatregelen daartegen zijn genomen. Ook is de partij benieuwd of Somaliërs in Nederland betrokken zijn bij dergelijke plannen.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat de uitspraken van Fuad Shangole al eerder bij de dienst bekend waren. 'Ze zijn geëvalueerd en de NCTV ziet er geen aanleiding in het dreigingsniveau, dat nu beperkt is, op te hogen.'

De 47-jarige Fuad Shangole woonde twaalf jaar in asiel in Zweden, waar hij onder meer imam was in een moskee in de omgeving van Stockholm. Hij ging in 2004 terug om te vechten tegen de toenmalige Ethiopische regering.

In de Zweedse media doen gruwelverhalen over hem de ronde. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij de steniging van een 13-jarig meisje in maart 2009.

Hij wordt gezien als een van de belangrijkste leiders van al-Shabaab. De VS hebben een beloning tot 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn aanhouding.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden