PVV-agenda belandt in prullenbak

Vooral PVV-stokpaardjes lijken te sneuvelen nu de regeringspartijen VVD en CDA zich niet meer gehouden achten aan afspraken met de voormalige gedoogpartner. De dierenpolitie kan opgeheven worden. De afschaffing van de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod komen niet meer aan de orde. De PVV kan ook fluiten naar allerlei strengere maatregelen op het gebied van immigratie en asiel.

Theo Koelé
PVV-leider Geert Wilders Beeld anp
PVV-leider Geert WildersBeeld anp

Dit blijkt uit een rondgang langs de regeringsfracties en oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De weerstand is groot tegen voorstellen van PVV-snit waarvan de linkse oppositie gruwde en die de regeringspartijen tegen heug en meug verdedigden omwille van Geert Wilders.

Achter de schermen zijn partijen, intern en onderling, druk bezig met het inventariseren van onderwerpen die niet in aanmerking komen voor een debat met het demissionaire kabinet, en derhalve niet tot wetgeving zullen leiden. Wat de PVV wel wist te bereiken is ook aan discussie onderhevig. De animal cops lijken hun langste tijd gehad te hebben. Het CDA was 'er nooit een fan van', zo wordt nu gezegd, en de aanstelling van 500 agenten werd door de oppositie weggehoond. Volgens de ChristenUnie kan, bij het opdoeken van de dierenpolitie, geld en mankracht vrijkomen voor een betere cao voor politieagenten en de bestrijding van mensenhandel en kinderporno.

Afschaffen dubbele nationaliteit
Een van de meest omstreden voorstellen die het kabinet presenteerde onder druk van de PVV, het afschaffen van de dubbele nationaliteit, verdwijnt in de prullenbak. Het door CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) ingediende wetsvoorstel was bedoeld om buitenlanders die Nederlander willen worden afstand te laten doen van hun oorspronkelijke nationaliteit. De keerzijde daarvan - Nederlanders in het buitenland moeten kiezen welk paspoort ze willen - wordt door CDA, VVD en een groot deel van de oppositie ongewenst geacht.

Vooral het CDA heeft ook moeite met het boerkaverbod, een ander PVV-stokpaardje. Voor de christen-democraten 'een moeilijke keus,' omdat de vrijheid van godsdienst in het geding is. Er ligt al wel een wetsvoorstel bij de Kamer. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid controversieel verklaard, en dus niet besproken met het zittende kabinet.

Leers
Volgens D66 moeten alle 'conservatieve thema's' op maatschappelijk vlak worden geschrapt van de Kameragenda. GroenLinks zegt dat de onderwerpen die CDA-minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) onder druk van de PVV ter hand nam 'mogen verdwijnen.' Leers moest van Wilders in Europa pleiten voor een strenger asiel- en migratiebeleid, maar boekte geen concrete resultaten. Zijn partij zal van hem niet het onmogelijke eisen na de breuk met de gedoogpartner.

SGP-leider Kees van der Staaij waarschuwde gisteren 'dat niet te veel onderwerpen controversieel moeten worden verklaard.' Want: 'We kunnen niet op onze handen gaan zitten.' Maar na de mislukking van het Catshuisberaad is zijn rol als officieuze gedoogpartner, en daarmee een machtsfactor van belang, uitgespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden