PvdA zoekt fractieleider

Het is verstandig van Jacques Tichelaar om terug te treden als fractievoorzitter van de PvdA. Tichelaar heeft zich verdienstelijk gemaakt als een van de grondleggers van de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie....

Als onderhandelaar is Tichelaar gepokt en gemazeld in de vakbeweging. Maar als parlementariër miste hij de ervaring om als fractievoorzitter effectief te zijn. Hij maakte een ongelukkige start, waardoor de spanningen hem te veel werden.

Zijn vervangster Mariëtte Hamer beschikt over een veel grotere parlementaire en politieke ervaring. Zij trok met haar harde standpunt over het ontslagrecht het politiek initiatief naar zich toe. Dat zij de coalitie daarmee in grote verlegenheid bracht, deerde haar weinig. In de fractie van de PvdA heeft Hamer een flink krediet opgebouwd.

Maar voor het grote werk, het politieke debat met retorische talenten als Marijnissen (SP), Halsema (GroenLinks), Pechtold (D66) of Rutte (VVD), is Hamer minder geschikt. Dat bleek pijnlijk bij het Kamerdebat over de film van Wilders.

De PvdA heeft behoefte aan een fractievoorzitter die de partij profiel kan geven. Partijleider Bos heeft immers zijn handen vol aan zijn ministerschap van Financiën en het vicepremierschap. Het parachuteren van staatssecretaris Frans Timmermans als fractievoorzitter is de beste optie. De partijtop lijkt hier voor terug te schrikken, omdat zo’n manoeuvre door de fractie als een belediging kan worden opgevat. Toch zou Bos zijn gewicht in de schaal moeten leggen om de cruciale post van fractievoorzitter zo sterk mogelijk te bezetten.

In de PvdA-fractie zitten geen potentiële opvolgers van Bos als partijleider, maar wel enkele politieke talenten met groeimogelijkheden. Te denken valt dan aan linksbuiten Diederik Samsom, die over een eigen (groene) achterban beschikt, of rechtsbuiten Jeroen Dijsselbloem, die zich heeft geprofileerd op het voor de PvdA nieuwe terrein van normen en waarden. Zij kunnen de PvdA in elk geval wat meer kleur geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.