PvdA zoekt compromis voor landbouwgif

De PvdA wil boeren en tuinders alsnog de kans geven een of twee jaar door te gaan met het spuiten van een aantal 'onmisbare' landbouwgiffen....

Met het nieuwe voorstel probeert de PvdA op het laatste moment te voorkomen dat de Kamer instemt met een wet waardoor de middelen nog zeker zes jaar legaal blijven. De sociaal-democraten willen in elk geval D66 overhalen niet voor dát plan te stemmen. D66 is verdeeld over de giffen.

Het Kamerlid Ter Veer, landbouwspecialist van D66, wil de middelen nog een paar jaar toestaan, omdat hij denkt dat boeren anders grote problemen krijgen met de oogst. Zijn eigen fractietop is daar echter tegen. Die is bang dat de partij haar milieuvriendelijke imago kwijtraakt.

VVD, CDA, SGP, RPF en GPV zijn het met Ter Veer eens dat tuinders nog een paar jaar de kans moeten krijgen om over te schakelen op milieuvriendelijker alternatieven. GroenLinks, SP en PvdA zijn daar tegen. Zij vinden dat de tuinders lang genoeg de tijd hebben gehad.

Zonder D66 heeft geen van de kampen een Kamermeerderheid, maar de PvdA verwacht dat Ter Veer in zijn partij aan het langste eind zal trekken. Vandaag vergadert D66 intern over de zaak. PvdA-Kamerlid Feenstra: 'Ter Veer heeft maandenlang zó hartstochtelijk gepleit voor het langer toestaan van de middelen, dat ik me niet kan voorstellen dat hij zich nu zomaar laat overhalen.'

Als Ter Veer zijn zin krijgt, blijven de middelen nog zeker zes jaar legaal. Om dat te voorkomen komt de PvdA nu alvast met een compromis in de hoop dat D66 daar vandaag voor zal kiezen. Feenstra denkt daarna ook andere partijen te kunnen overhalen.

'We blijven voor een snel verbod, maar kiezen voor een korte remweg', legt Feenstra uit. In zijn voorstel mogen tuinders de omstreden middelen komend jaar nog gebruiken. Tuinders die hebben bewezen aan strenge milieueisen te voldoen, zouden daarna nog één jaar door kunnen gaan.

Feenstra: 'Het gaat dan om tuinders die de giffen alleen van de plank halen in uiterste nood, als het echt niet anders kan. Ik denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de hele oogst dreigt te mislukken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden