PvdA wil wet voor gedwongen anticonceptie

Moeders die hun kind ernstig hebben verwaarloosd of mishandeld, moeten kunnen worden gedwongen tot gebruik van anticonceptiemiddelen zodat nieuwe zwangerschappen worden voorkomen....

Het Tweede Kamerlid Van Dijken (PvdA) dient hiertoe binnenkort een initiatief-wetsvoorstel in, zo heeft ze woensdag bekengemaakt in het Radio 1 Journaal.

De rechter moet de straf opleggen. Volgens Van Dijken staat nog niet vast hoe de vrouw gedwongen moet worden tot het gebruik van de anticonceptie, en wie moet toezien op uitvoering van de wet. Ze hoopt dat haar wetsvoorstel nog voor de zomervakantie door de Tweede Kamer zal worden behandeld.

Van Dijken is aan de voorbereiding van haar wetsvoorstel begonnen na discussies in de Tweede Kamer over de vraag of mensen met verstandelijke beperkingen kinderen mogen krijgen. Zij vindt dat ouders met verstandelijke handicaps in principe kinderen moeten kunnen krijgen. Als de rechter vaststelt dat ouders ernstig hebben gefaald in de opvoeding van hun kind, mag naar haar mening pas worden ingegrepen.

Volgens het CDA zit het probleem juist in de practische uitvoering. ‘Er zijn internationale verdragen, bijvoorbeeld de Verklaring van de Rechten van de Mens, die gedwongen anticonceptie of sterilisatie afwijzen. Bovendien zijn er andere morele, jurisiche en ethische bezwaren’, aldus een woordvoerder.

Het CDA wil zich voorlopig alleen richten op aanscherping van het beleid voor mensen met een verstandelijke handicap die kinderen willen. Volgens de fractie moeten hulpverleners via ‘drang en overhalen’ proberen te voorkomen dat moeders zwanger worden.

‘Hulpverleners moeten via intensieve gesprekken afspraken maken met de verstandelijk gehandicapten over het gebruik van anticonceptie, desnoods schriftelijk vastgelegd. In uiterste geval moeten ze de gehandicapten duidelijk maken dat het kind na de geboorte bij de ouders wordt weggehaald, zodat de gehandicapten weten dat ze het kind toch nooit zelf zullen opvoeden’, aldus het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.