PvdA wil verbod op producten kinderarbeid

De PvdA werkt aan een verbod op de verkoop van producten die met behulp van kinderarbeid zijn gemaakt. De Tweede Kamerfractie ziet een verbod als 'een stok achter de deur' om ervoor te zorgen dat bedrijven die in de fout gaan, hun leven beteren.

Het ingrediënt dat lippenstift glans geeft komt vaak uit mijnen in India (foto), waar het leeuwendeel van het zware werk door kinderen wordt gedaan. Beeld reuters

PvdA-Kamerlid Roelof van Laar legt zijn initiatief vandaag voor aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 'Nederlanders kopen geen producten als ze weten dat kinderen die gemaakt hebben', zegt Van Laar.

Het is alleen lastig te achterhalen of dat zo is. In sommige producten, zoals make-up, zitten tientallen ingrediënten waarvan de herkomst en totstandkoming moeilijk is te achterhalen. Zo komt de mica die lippenstift glans geeft uit mijnen in India waar het leeuwendeel van het zware werk door kinderen wordt gedaan.

Ook de textielproductie en de winning van landbouwzaden draait voor een groot deel op kinderarbeid. Als de plaatselijke autoriteiten of belangenorganisaties dit constateren, is de volgende stap wat Van Laar betreft achterhalen of de producten van die bedrijven in Nederland te koop zijn.

Zo ja, dan kan justitie in Nederland vervolging instellen, redeneert het Kamerlid. De bedoeling is dit bedrijf, dat vaak aan het eind van een lange productieketen zit, onder druk te zetten om de kinderarbeid in die keten uit te bannen. Doet het bedrijf niets, dan krijgt het in het plan van Van Laar eerst een boete. Uiteindelijk moet een verbod volgen op de producten die mede door kinderhanden zijn gemaakt.

'Geen enorme papierwinkel'
Hoewel minister Ploumen blij is met het initiatief, wil ze zover nog niet gaan. 'Dit zijn lijnen waar langs je kunt denken, maar eerst moeten we beoordelen of dit de effectiefste manier is. Dat het geen enorme papierwinkel oplevert. Internationaal moeten we naar medestanders zoeken. Als we zoiets in EU-verband regelen, zijn we 28 keer zo effectief', aldus Ploumen.

Kinderarbeid uitbannen is volgens haar extra lastig, omdat kinderen vaak medeverantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen. Boliviaanse kinderen protesteerde om die reden onlangs tegen een verbod op kinderarbeid. Ploumen: 'We moeten blijven inzetten op het verbeteren van leefomstandigheden van mensen. Door fatsoenlijke salarissen voor volwassenen bijvoorbeeld.'

Van Laar proeft naar eigen zeggen bij verschillende partijen in de Kamer enthousiasme voor zijn initiatief. De uitwerking ervan tot een initiatiefwetsvoorstel is de volgende stap.

167 miljoen kinderen
Gerard Oonk, de man achter het samenwerkingsverband 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats', is ingenomen met het initiatief. 'Wij zijn tegen een algemene en dus ongerichte boycot', zegt Oonk. 'Dit voorstel richt zich juist heel duidelijk op individuele bedrijven die over de schreef gaan en vervolgens niets doen. Bovendien sluit het aan bij richtlijnen van de VN en de OESO.'

Volgens 'Stop Kinderarbeid' verrichten 167 miljoen kinderen arbeid. Ze zijn het slachtoffer van slavernij, van prostitutie, van drugsactiviteiten en van ongezond en onveilig werk.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden