PvdA wil verbod op buitenlandse giften aan politieke partijen

AMSTERDAM - De PVV krijgt vermoedelijk veel geld uit andere landen, zoals de Verenigde Staten of Israël. Daar moet een eind aan komen, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen. 'Niet om de PVV te pesten, maar uit zorg om de mogelijke beïnvloeding van de Nederlandse politiek. Nu is het de PVV, morgen kan het een andere partij zijn.'

PVV-leider Geert Wilders © anp Beeld anp

Heijnen zal minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vandaag tijdens het begrotingsdebat van diens ministerie vragen om in actie te komen. 'In Nederland voeren we binnenlandse politiek, buitenlandse giften moeten we wettelijk uitsluiten', aldus Heijnen.

Geruchten dat de PVV geld ontvangt van onbekende donateurs uit Israël en de Verenigde Staten doen al jaren de ronde. Bewezen zijn ze nooit, omdat de PVV geen openheid geeft over haar partijfinanciering.

Bankrekening
Anderhalf jaar geleden bleek dat een deel van de giften die PVV-leider Geert Wilders uit de Verenigde Staten ontvangt voor zijn juridische verdediging, binnenkomt op de bankrekening waarop ook de partijdonaties uit Nederland worden gestort. Of dat geld ook daadwerkelijk wordt gebruikt om de PVV zelf te financieren, kan niet met zekerheid worden vastgesteld zolang de partij weigert in te gaan op vragen over donaties.

Juridisch staat Wilders volledig in zijn recht. In Nederland zijn er nauwelijks regels die beperkingen opleggen aan de financiering van politieke partijen. Partijen zijn ook niet verplicht om daar openheid over te geven. In het buitenland is dat wel anders. Vaak moeten partijen daar transparant zijn over deze zaken. In bijvoorbeeld Duitsland en Groot Brittannië is het ontvangen van buitenlandse giften wettelijk verboden.

Dat laatste moet in Nederland ook worden ingevoerd, vindt PvdA'er Heijnen. Daarnaast wil hij een maximum van 10.000 euro op binnenlandse giften. Eerdere wetsvoorstellen legden die grens op 50.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.