PvdA wil run op gunstige opties fiscaal stoppen

De PvdA wil met een wetswijziging voorkomen dat managers in het bedrijfsleven de nieuwe belasting op bedrijfsopties ontlopen. De laatste maanden sluiten veel bedrijven voor hun managers lucratieve optiecontracten af, die nog vallen onder het bestaande, milde belastingregime....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De nieuwe wet van staatssecretaris Vermeend van Financiën belast dergelijke managersopties veel zwaarder. Onder het huidige regime worden opties bij verkrijging gewaardeerd tegen 7,5 procent, waarover vervolgens belasting moet worden betaald.

De nieuwe wet waardeert de opties op hun marktwaarde, en bovendien moet belasting betaald worden over 35 tot 45 procent van die waarde. Dat resulteert in een veelvoud van de belasting die managers nu betalen.

Volgens het PvdA-kamerlid Van der Ploeg 'werken belastingadviseurs tot diep in de nacht' om op de valreep optieregelingen af te sluiten die vallen onder het oude regime.

De nieuwe wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar wordt pas van kracht als de Eerste Kamer deze heeft goedgekeurd. De Eerste Kamer vergadert er volgende week dinsdag over.

Van der Ploeg zal partijgenoot Vermeend vragen om een wetswijziging in te dienen, die het mogelijk maakt dat de managers alsnog meer belasting moeten betalen over de tot nu toe afgesloten contracten. Die belasting zal fors uitpakken, omdat de gerealiseerde waarde van de optiecontracten zal worden belast. Die waarde bedraagt vaak miljoenen guldens.

Vermeend, nu demissionair, kan de wetswijziging niet zelf indienen, maar zal dat overlaten aan zijn opvolger. In Den Haag wordt algemeen aangenomen dat hij dat zelf zal zijn.

Volgens de PvdA heeft het CDA de invoering van de nieuwe wet willens en wetens vertraagd . Van der Ploeg wijst met een beschuldigende vinger naar CDA-senator Stevens, die aanvullende vragen heeft gesteld. Stevens is naast Kamerlid ook belastingadviseur. 'Hij moet meer het algemeen belang behartigen, en minder dat van de belastingadviseurs', aldus Van der Ploeg.

Stevens wijst de beschuldigingen verontwaardigd van de hand: 'De behandeling is geen dag opgehouden. De Tweede Kamer heeft zelf een half jaar gedaan over de behandeling, en al die tijd konden managers nog contracten afsluiten. Daar was de heer Van der Ploeg gewoon bij.'

Het voorstel kan in de Eerste Kamer rekenen op een meerderheid, maar oppositiepartij CDA beraadt zich nog op haar stemgedrag. Volgens Stevens heeft het CDA fundamentele bezwaren tegen de wijze waarop de opties worden belast: in het wetsvoorstel wordt de optie tegen een vast tarief bij verkrijging belast; het CDA wil dat de gerealiseerde waarde bij verkoop wordt aangeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden