PvdA wil minimumtarief voor zzp'ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten volgens de PvdA minimaal 150 procent van het minimumloon krijgen. Op die manier kunnen de zelfstandig ondernemers naast een inkomen op minimumloonniveau ook geld wegzetten voor hun pensioen en zich verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelt Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de grootste oppositiepartij dinsdag voorafgaand aan de behandeling van de begroting Sociale Zaken.

Mariëtte Hamer Beeld anp

Hamer gaat bij minister Henk Kamp (Sociale Zaken) pleiten voor het instellen van minimumtarieven voor zzp'ers. Zij wijst erop dat er een groeiende groep zelfstandigen actief is op de arbeidsmarkt die daarvoor niet vrij heeft gekozen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt vragen steeds meer werkgevers van hun personeel om als zelfstandige flexkracht voor hen te gaan werken.

Onverzekerd
Volgens Hamer werkt de meerderheid van de zzp'ers op basis van een zogeheten overeenkomst van opdracht (ovo). Zij maakt zich hierover zorgen, omdat deze constructie de mogelijkheid biedt om onder het minimumloon te werken. Veel mensen zijn hierdoor onverzekerd aan de slag en kunnen niet sparen voor hun oude dag.

Door schijnzelfstandigen uit Oost-Europa die 'zich aanbieden voor dumptarieven, ontstaat een neerwaartse prijsspiraal', stelt ze verder.
Kamp uitte eerder ook al zijn zorgen over de manier waarop met de ovo wordt gewerkt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hij kondigde begin dit jaar nog een onderzoek aan wegens ophef over postbezorgers die tegen stukloon werken en zo niet boven het minimumloon uitkomen.

Om misbruik van de ovo en constructies met schijnzelfstandigen te voorkomen wil de minister nu de werkingssfeer van de Wet minimumloon uitbreiden. Hierdoor moeten zzp'ers en anderen die via een ovo werken, tenminste het minimumloon krijgen als ze niet meer dan 3 opdrachtgevers hebben en zij 'qua arbeidsrelatie en maatschappelijke positie overeenkomsten vertonen met werknemers'. Maar dit is volgens de PvdA niet genoeg. De partij wil 150 procent van het minimumloon als bodem voor zelfstandigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden