PvdA wil minder evenementen in 'feeststad' Amsterdam

De drukte in de stad, 'de vertoeristisering' of 'pretparkisering', het is in Amsterdam het gesprek van de dag. Zaterdag was PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman op bezoek bij de Rotterdamse fractie en zelfs daar hadden ze het over de hoofdstedelijke toeristenstroom en de extreme drukte.

Drukte op het Museumplein in Amsterdam, tijdens de jaarlijkse Uitmarkt. Beeld anp
Drukte op het Museumplein in Amsterdam, tijdens de jaarlijkse Uitmarkt.Beeld anp

Maandagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie geeft de PvdA het startschot voor een stadsdebat over de grenzen van de groei. Als er niets gebeurt is de prognose dat Amsterdam in 2025 30 miljoen toeristen en bezoekers moet verstouwen, bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

'Het risico bestaat dat Amsterdam zich met het huidige succes in de staart bijt', zegt Moorman. 'Het toerisme kan zich ontpoppen als veelvraat en het unieke karakter van de stad dermate aantasten dat de aantrekkingskracht voor bewoners en toeristen verloren gaat.'

Acht uur in de rij

Illustratief noemt ze een item op AT5 over de drukte in het paasweekeinde. 'Geïnterviewd werd een toerist die liefst acht uur in de rij had gestaan voor een bezoekje aan het Anne Frankhuis. We willen geen Venetië of Barcelona worden, waar het omslagpunt al is bereikt.'

Het debat over de toekomst van Amsterdam is urgent, zegt Moorman. Het moet nu worden gevoerd, nu de stad nog wat kan hebben en kan worden bijgestuurd. Om de toeristengroei in goede banen te leiden, stelde de PvdA zeven beleidspunten op.

Cruciaal is dat wonen voorop blijft staan, dat Amsterdammers de ruimte krijgen, dat kosten eerlijk worden verdeeld, het toerisme niet ten koste mag gaan van andere economische sectoren en, niet onbelangrijk, van de stad geen pretpark wordt gemaakt. 'Je kunt niet ongestraft en ongegeneerd 365 dagen per jaar alle remmen losgooien.'

Feeststad

De PvdA wil dat er een einde wordt gemaakt aan de citymarketing die Amsterdam aanprijst als feeststad. Het aantal evenementen moet wordt verminderd en zo mogelijk naar de randen van de stad worden verplaatst, zodat bewoners geen overlast ervaren.

Verder moet de trend dat Amsterdamse huizen worden omgevormd tot prijsopdrijvende illegale en semi-illegale toeristenverblijven worden omgebogen en de strijd worden aangebonden met de 'monocultuur' van ijs-, wafel- en Nutella-winkels die uitsluitend op toeristen zijn gericht.

Moorman: 'Je kunt niet één element aanpakken, het gaat om een heel pakket maatregelen. Daarover willen we het gesprek aangaan met alle Amsterdammers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden