PvdA wil met D66 en CDA kiesstelsel hervormen

De PvdA wil met D66 en oppositiepartij CDA gaan praten over de invoering van een kiesstelsel naar Duits voorbeeld. De sociaal-democraten willen daarmee de basis leggen voor een definitief akkoord in de volgende regeerperiode....

Van onze verslaggever

De discussie over de invoering van een kiesstelsel naar Duits model kreeg gisteren een nieuwe impuls door uitspraken van PvdA-minister De Vries van Binnenlandse Zaken. In het televisieprogramma Buitenhof zei hij het streven naar zo'n stelsel te willen opnemen in het regeerakkoord van volgend jaar. Vier jaar later zou het dan ingevoerd kunnen worden.

Het debat werd vorige week aangezwengeld door PvdA-voorzitter Koole in een interview met de Volkskrant.

In Duitsland brengen kiezers twee stemmen uit; één op een kandidaat uit hun district en één op de nationale kandidatenlijst van hun favoriete partij. Doordat de helft van de leden van de Bondsdag rechtstreeks via de districten gekozen wordt, zouden de kiezers zich meer herkennen in het politieke bedrijf.

'De wens tot verbetering van het kiesstelsel moet nu eindelijk maar eens gehonoreerd worden', zegt PvdA-Kamerlid Rehwinkel. Hij wil daarover de komende weken in gesprek gaan met zijn collega's van D66 en PvdA.

D66, dat evenals Leefbaar Nederland ijvert voor een volledig districtenstelsel, zal daar graag op ingaan. 'Het doet mij deugd dat er nieuwe beweging gaande is op dit terrein', zegt Kamerlid Scheltema. 'Er is bij PvdA en CDA kennelijk bereidheid in ieder geval iets te doen.'

Het CDA vindt dat de PvdA ineens wel erg hard van stapel loopt. 'We hebben weliswaar in ons nieuwe verkiezingsprogramma opgenomen dat er onderzoek moet komen naar het Duitse kiesstelsel', zegt Kamerlid Van der Hoeven, 'maar onze leden moeten zich daar in maart nog over uitspreken.' Zij wil afwachten wat Rehwinkel precies wil.

In 1996 wezen PvdA en CDA een kabinetsvoorstel tot invoering van een afgezwakte vorm van het Duitse kiesstelsel nog af. Dat voorstel was het werk van de D66'er Kohnstamm, destijds staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Hij wilde Nederland opdelen in vijf districten. Per district zouden 15 parlementsleden (samen de helft van de Tweede Kamer) worden gekozen en niet één, zoals in Duitsland. Hij wilde daarmee voorkomen dat de kleine partijen in de districten buiten de boot zouden vallen.

PvdA en CDA vonden destijds onder meer dat de districten te groot waren. Er zou nauwelijks een band tussen kiezers en gekozenen ontstaan. Volgens PvdA'er Rehwinkel kan het Duitse systeem beter helemaal overgenomen worden. Dat systeem voorziet al, via een ingewikkelde rekenmethode, in een compensatie voor de kleine partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden