PvdA wil herziening sociaal stelsel

De PvdA pleit voor één heldere regeling en één loket voor arbeidsgehandicapten. Volgens de partij moet het kabinet nog deze periode beginnen met een stelselwijziging.

Het vangnet voor wie echt niet kan, komt op 75 procent van het minimumloon. De PvdA verwacht dat door de plannen binnen tien jaar 50 duizend gehandicapten extra aan de slag gaan.

Dat staat in het fractieplan Kansen geven, kansen grijpen dat de partij vandaag presenteert. De PvdA wil dat toekomstige uitkeringsgerechtigden – van jeugd-WAO (Wajong), bijstand en sociale werkvoorziening tot de uitkering voor gehandicapte ondernemers – door de gemeenten aan werk worden geholpen. Het enige onderscheid is nog of iemand wel of niet arbeidsgehandicapt is.

‘We trekken één lijn’, zegt fractievoorzitter Mariëtte Hamer in een interview met de Volkskrant, ‘om een einde te maken aan de oneerlijkheid in het systeem.’ Nu maakt het voor de uitkering en de hulp bij reïntegratie veel verschil op welk moment in zijn leven iemand een handicap oploopt.

Gemeenten worden verplicht iedereen die ook maar enigszins kan werken, een passende baan aan te bieden. De uitkeringsgerechtigde op zijn beurt mag die baan niet weigeren. Doet hij dat wel, dan riskeert hij een korting op zijn uitkering of wordt die in het ergste geval opgeschort. ‘Geen recht kan ontstaan, waar plicht ontbreekt’, schrijft de fractie.

De uitkeringsgerechtigde krijgt een loonaanvulling, zodat hij er bij elk gewerkt uur op vooruitgaat. Ook zorgt de gemeente zonodig voor werkplekaanpassingen en scholing. ‘Een gehandicapte op de werkvloer moet de normaalste zaak van de wereld worden.’

De werkgever krijgt het verschil in productiviteit gecompenseerd met een loonkostensubsidie; de gemeente neemt het papierwerk over. ‘We verwachten geen liefdadigheid van de werkgever’, aldus Hamer. ‘De werkgever betaalt voor wat hij krijgt.’ Gemeenten dragen in het plan het financiële risico, net als bij de bijstand: bij minder uitkeringen houdt de gemeente geld over voor andere doeleinden.

Het is de bedoeling dat arbeidsgehandicapten via een proefplaatsing van drie maanden een reguliere baan vinden tegen cao-loon. De overheid moet bij het aannemen van ‘mensen met een vlekje’ een stapje harder lopen. Hamer denkt aan quota.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden