PvdA wil herstel koppeling lonen en uitkeringen

De PvdA-fractie wil de sociale uitkeringen volgend jaar volledig koppelen aan de gemiddelde loonstijging. Volgens de sociaal-democraten zakt het aandeel uitkeringsgerechtigden in 1996 zo veel, dat dit economisch verantwoord is....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De PvdA baseert zich op de nieuwste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de ramingen zullen er in 1996 op elke honderd werkenden 82,75 uitkeringsgerechtigden zijn. De wet waarin de koppeling tussen uitkeringen en loonstijging wordt geregeld, zegt dat de uitkeringen bruto de loonstijging volgen als het verhoudingscijfer onder 82,6 komt.

Kamerlid J. van Zijl (PvdA) vindt het verschil tussen 82,75 en 82,6 zo klein dat koppelen verantwoord is. In het regeerakkoord is vastgelegd dat er in principe 'half' wordt gekoppeld. De coalitie dacht toen nog dat het verhoudingscijfer niet zo snel zou zakken.

De VVD-fractie vindt de PvdA-wens voorbarig. Kamerlid Van Hoof: 'Met 82,75 zit je nog niet onder de grens in de wet.' D66'er Bakker zegt dat het verhoudingscijfer voor zijn fractie geen overheersende rol speelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden