PvdA wil bankiers tot matiging dwingen

Onwil bij beteugeling bonussen moet worden bestraft...

Van onze verslaggever Douwe Douwes

den haag Als bankiers hun beloften over de matiging van bonussen niet nakomen, wil de PvdA dat wettelijk afdwingen. Financieel woordvoerder Paul Tang van de PvdA bereidt een wet voor die als stok achter de deur moet fungeren bij de vrijwillige code die de banken hebben opgesteld.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in haar code regels vastgelegd over bankiersbeloningen. Bonussen mogen niet meer bedragen dan het vaste jaarsalaris, en bankiers mogen niet meer verdienen dan vergelijkbare functionarissen in andere sectoren. De regels moeten gaan gelden voor alle werknemers, dus ook voor de veelverdieners op de handelsvloer.

Minister Bos van Financiën wil de code in de wet verankeren, maar dan wel onder het principe ‘pas toe of leg uit’. Wie een goede reden kan aanvoeren om medewerkers meer te betalen, heeft daardoor de mogelijkheid dat te doen.

Tang is positief over de code, maar wil van die vrijblijvendheid af als banken straks de afspraken blijken te schenden. Dan moeten de principes wat hem betreft dwingend worden opgelegd. Hij zal dat deze week in een overleg met Bos voorstellen.

Bos stuurde dinsdag de kabinetsreactie op de code naar de Kamer. Hij noemt het initiatief ‘uniek’ in de wereld. ‘Een belangrijke en positieve stap om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen’, schrijft hij aan de Kamer.

De bonussen van bankiers vormen een hete aardappel in politiek Den Haag sinds de banken voor miljarden hun hand bij Bos moesten ophouden. Er is Kamerbreed verzet tegen hoge variabele beloningen, maar van een spijkerharde aanpak is het nog niet gekomen. Bos heeft bij het verstrekken van staatssteun afspraken over het beloningsbeleid gemaakt, maar die zijn tijdelijk. Hij heeft sterk ingezet op zelfregulering in de sector, zoals de code van de NVB. De toezichthouders DNB en AFM hebben ook de taak beloningen in het oog te houden, maar zij kunnen alleen ingrijpen als dat leidt tot onverantwoorde risico’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden