PvdA wil ABN Amro in overheidshanden houden

De PvdA wil ABN Amro geheel of gedeeltelijk in overheidshanden houden. Dat is één van de tien voorstellen rondom de financiële sector waarmee PvdA-leider Diederik Samsom de verkiezingen in gaat.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (rechts) en CFO Jan van Rutte van ABN Amro bij de presentatie van de halfjaarcijfers, in augustus vorig jaar.Beeld ANP

'De PvdA brengt ABN Amro niet naar de beurs', schrijft Samsom in zijn plan 'Beter bankieren'. In plaats daarvan blijft de bank voor minstens de helft genationaliseerd. 'Geduldige investeerders' die financiële rust willen, zoals pensioenfondsen, kunnen de andere helft kopen. 'Maar dus niet via die vluchtige, kortetermijnbeurs', zegt Samsom in een toelichting.

'Vergelijk het met Nuon: voor de helft van de overheid en voor de andere helft in handen van een groot bedrijf, Vattenfall', aldus Samsom. Hij ziet een 'bankenlandschap ontstaan met een private bank (ING), een corporatie (Rabobank) en een bank in overheidshanden (ABN Amro)'.

Fortis
ABN Amro kwam in oktober 2008 in staatshanden toen het kabinet-Balkenende besloot de Nederlandse delen van het bijna-failliete Fortis-concern te kopen. Die nationalisatie zag toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) als noodzakelijke redding van de economie. De bedoeling was om alles zo snel mogelijk weer te verkopen.

De rekening van de aanschaf is door rentebetalingen en tegenvallers inmiddels opgelopen tot boven de 30 miljard euro. Om iets daarvan terug te verdienen, moet de staat ABN Amro verkopen, al dan niet via een beursgang, zodra de kans op een goede prijs groot is. Nu is de streefdatum ergens in 2014.

Door af te zien van een beursgang en ABN Amro voor minstens de helft een staatsbank te laten blijven, wordt het voor de overheid lastig iets terug te krijgen van de ruim 30 miljard euro. 'Dat is niet mijn voornaamste zorg', reageert Samsom. 'Het gaat er juist om ABN Amro een nieuwe, langetermijntoekomst te geven.'
Of ABN Amro in overheidshanden kan blijven is onzeker.

Banden doorsnijden
Commerciële banken klagen over het concurrentienadeel dat ze ondervinden van een staatsbank die de staat der Nederlanden achter zich weet. Ook is de vraag of Brussel en mededingingsautoriteiten in kunnen stemmen met een bank die niet tijdelijk en uit nood, maar voor altijd in staatshanden is. Europese regeringsleiders spraken kortgeleden af dat banden tussen staat en bank zo snel mogelijk moeten worden doorgesneden. Politieke bestuurders mogen zich niet langer met banken bemoeien.

Al met al wil de PvdA-leider alle banken stevig aanpakken. 'De financiële sector is niet langer het smeermiddel, maar het schuurpapier van de economie geworden', stelt hij. Samsom vindt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma aan zijn zijde. Buma zette zijn plannen in zijn gisteren gepresenteerde boek Samen kunnen we meer. 'Moraal, respect en zorg voor elkaar' moeten snel terugkeren in de financiële sector, vindt hij. Buma wil een tuchtcollege voor als bankiers zich niet houden aan afspraken. Ook wil hij de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers uitbreiden. Het manipuleren van de markt moet strafrechtelijk worden vervolgd.

Het zijn suggesties die de afgelopen jaren door velen zijn geopperd. Ook de PvdA heeft er daar een paar van. De bankenbonussen moeten aan banden en durfbanken moeten gescheiden worden van nutsbanken. Belastingontduikende of anderszins foute bankiers dienen gestraft en banken moeten snel twee keer zo grote buffers opbouwen dan eerder afgesproken.

PvdA-leider Samsom in Den Bosch, vorige week.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden