PvdA-wethouder Den Helder weg wegens fraude

De Helderse PvdA-wethouder J. Manderfeld heeft dinsdag met onmiddellijke ingang ontslag genomen. Daarmee is hij het eerste slachtoffer van twee affaires die betrekking hebben op het declaratiegedrag van B en W en op de fraude bij de dienst stadsontwikkeling en beheer....

De kans is groot dat de gemeenteraad van Den Helder ook de twee overige wethouders naar huis stuurt. De PvdA steunt een motie van wantrouwen tegen het college. De fractie heeft de handen vrij nu de eigen wethouder eigener beweging is opgestapt.

Manderfeld diende zijn ontslag in onder druk van het afdelingsbestuur van de PvdA. De partij meent dat het vertrouwen in het huidige gemeentebestuur is verdwenen. Manderfeld was politiek verantwoordelijk voor de malversaties bij de dienst stadsontwikkeling en beheer.

Zelf kwam hij in opspraak door een declaratie van 3800 gulden voor taxiritten naar een ziekenhuis in Amsterdam, waar hij onder medische behandeling was.

In een verklaring zegt Manderfeld ontslag te hebben genomen omdat het aanzien van het openbaar bestuur en de politiek is geschaad. 'Daardoor is de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur en de politiek in het geding.'

Uit een accountantsrapport van VB Deloitte en Touche blijkt dat het college van B en W de afgelopen jaren ruim heeft gedeclareerd. Zo kocht het college, van wie slechts twee leden roken, in vier jaar tijd voor ruim veertienduizend gulden aan rookwaren. Betalingen met gemeentelijke creditcards waren niet onderbouwd, net zo min als gedeclareerde autokilometers werden verantwoord.

In een ander rapport van KPMG staat dat twee wethouders ieder een bedrijf op kosten van de gemeente bevoordeelden. Ze lieten privé-terreinen gratis of voor minder dan de kostprijs asfalteren. Er was volgens de accountants geen sprake van algemeen belang

Burgemeester W. Hoekzema kan niet worden weggestuurd, hoewel de onderzoekers ook aanmerkingen hebben op zijn manier van declareren. Zo betaalde de gemeente taxiritten die Hoekzema maakte als landelijk voorzitter van de VVD.

Op schriftelijke vragen over de vermenging van functies antwoordde het college gisteren dat het hier foute facturen betrof van de taxiondernemer. Omgekeerd zou de VVD taxiritten hebben betaald die in feite voor rekening van Den Helder hadden moeten komen.

Blijkens de antwoorden heeft Hoekzema, die vier jaar geleden burgemeester van Den Helder werd, de verkeerde declaraties in het voorjaar van 1998 hersteld. Volgens de PvdA'er H. Abbenes gebeurde dat toevallig op het moment dat een freelance-journalist een juridische procedure begon over de openbaarheid van de declaraties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden