PvdA-werkgroep zet aan tot nieuw debat over integratie

Voor Paul Scheffer was in de werkgroep-Patijn geen plaats. De PvdA-publicist die in 2000 met zijn beschouwing over het multiculturele drama, het integratiedebat vooral in progressieve kring op scherp zette, werd door de partijtop 'te weinig bindend' bevonden....

Het voorval verraadt meteen de intenties die de Partij van de Arbeid had met het instellen van haar werkgroep migratie en integratie. Onder leiding van de vaderlijke oud-burgemeester van Amsterdam Schelto Patijn moest een verhaal worden gefabriceerd dat in eerste instantie voor huishoudelijk gebruik geschikt was. Iedereen in de PvdA moest ermee uit de voeten kunnen.

Dat was geen eenvoudige opgave, want tot in de boezem van de Tweede-Kamerfractie vochten de sociaal-democraten elkaar de tent uit. De multiculturalisten willen de migranten, steevast met een beroep op internationale verdragen en mensenrechten, vooral met rust laten. Integratie is prima, maar niet met verloochening van de eigen identiteit, laat staan 'met het pistool op de borst'. Adri Duivesteijn, Klaas de Vries en de 'kabel' van allochtone PvdA-Kamerleden horen tot deze groep.

Daartegenover staan de realisten, die de verantwoordelijkheid voor de mislukte integratie voor een belangrijk deel bij de migranten leggen. Zij willen opleidingseisen stellen aan vrijwillige migranten en de toegang tot de verzorgingsstaat mede afhankelijk maken van de vorderingen met de inburgering. Partijleider Bos, die een belangrijke vinger in de pap had bij het samenstellen van het rapport, is een van hen. De nieuwe woordvoerder integratie Jeroen Dijsselbloem een andere.

Intussen betrokken de VVD, het CDA en ook GroenLinks hun stellingen aan de vooravond van het grote integratiedebat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie-Blok. De werkgroep-Patijn, die aanvankelijk vooral bezig was dilemma's te inventariseren, zag zich gedwongen een paar tandjes bij te schakelen.

De werkgroep bedient alle stromingen in de PvdA door aan te sluiten bij de bevindingen van Blok. Daarmee komt het rapport van de enquêtecommissie, dat door de regeringsfracties van tafel was geveegd, terug op de politieke agenda. Bovendien presenteert Patijn concrete voorstellen. Die bieden aanknopingspunten voor een nieuwe fase in het integratiedebat: geen grote woorden, maar het aanpakken van de problemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden