PvdA werd misbruikt om vuil werk voor rechts op te knappen

Werkgevers kwamen met voorstellen om het groeiende aantal zzp'ers ook onder de sociale zekerheid te brengen. Het lijkt erg sociaal, maar het is een poging de sociale zekerheid voor werknemers verder uit te kleden en op te schuiven in de richting van het Amerikaanse stelsel van asociale voorzieningen. D66 en CDA trekken samen op bij de komende herziening van het belastingstelsel om dat te vereenvoudigen en de loonbelasting te verlagen. Het smeergeld dat daarvoor nodig is, ongeveer 5 miljard, moet volgens Pechtold en Buma komen uit verdere bezuinigingen.

Ik zag ex-veilingmeester Pechtold zondag bij WNL dat voornemen aan de man brengen. Dat geld moest worden vrijgemaakt door staatkundige vernieuwingen en het inperken van de groei van de overheidsuitgaven. Want we bezuinigen helemaal niet, zegt Pechtold. De komende jaren geeft de overheid immers 13 miljard meer uit.

De overheid zelf kan volgens Pechtold makkelijk veel bezuinigen door de bureaucratie te verminderen. We hebben veel te veel bestuurslagen, daar moet flink in gehakt worden. Hij zei er niet bij dat de overheid dat al decennia probeert en dat het nooit is gelukt. In het onwaarschijnlijke geval dat het nu wel zou lukken, is de suggestie dat je daarmee geld kunt vrijmaken voor de door Pechtold bepleite snelle belastingherziening pure misleiding. Voor de door hem bepleite radicale ingrepen is wetswijziging nodig. Dat vergt zeker een regeerperiode.

Even misleidend is de voorstelling van zaken die Pechtold geeft over het verminderen van de groei van de overheidsuitgaven. Tegenover deze groei, voornamelijk als gevolg van zogenoemde volume-effecten, bijvoorbeeld de stijging van het aantal AOW'ers, staan hogere belastinginkomsten. In werkelijkheid neemt in de komende jaren het financieringstekort af.

De voorgestane bezuiniging van 5 miljard moet komen uit verdere bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg. Alsof de schade aan de economie door de 50 miljard aan ombuigingen van de afgelopen jaren nog niet groot genoeg is. Wel zullen D66 en CDA met hun verlangens een gewillig oor bij de werkgevers vinden. En natuurlijk bij de VVD, hoewel die daar niet mee te koop zal lopen vanwege coalitiebelangen.

Wie een beetje thuis is in het politieke monopoly ziet dat er voorgesorteerd wordt op de volgende kabinetsformatie. In de laatste peiling van Maurice de Hond hebben de rechtse partijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid van 81 zetels. Een dergelijke uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar zal zich ook vertalen in een meerderheid in de Eerste Kamer. Arme PvdA. Samsom had zich zo vastgebeten in de afspraak met Mark Rutte om ook na de verkiezingen van 2017 samen door te gaan. Maar hun meerderheid is weg, vooral omdat de PvdA zal worden afgerekend op het gevoerde afbraakbeleid.

De laatste week noteerde ik de volgende nieuwsfeiten: volgens Eurostat, het Europese CBS, is in ons land het percentage mensen dat het risico loopt in armoede te vervallen of sociaal te worden uitgesloten gestegen tot 15,9 procent. Onder kinderen is het 17 procent. We hebben het over 2,5 miljoen Nederlanders, onder wie ruim 600 duizend kinderen, vrijwel zeker gedoemd deel uit te maken van de volgende generatie armen. Ter vergelijking: eind jaren negentig, toen ik mijn boek Niemandsland schreef, liep 11 procent het risico in armoede te vervallen.

De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen maakten bekend dat zij ook de eerstkomende tien jaar de pensioenen niet zullen kunnen aanpassen aan de inflatie. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden zal daarmee oplopen naar zo'n 20 procent. Dankzij de pensioenwet die door PvdA-staatssecretaris Klijnsma door de Tweede Kamer werd geloodst. Bij dat nieuws maakte het ABP bekend dat tot dusver dit jaar een rendement werd gehaald van 11,4 procent, te weten 34 miljard euro. Maar omdat Klijnsma heeft voorgeschreven dat de verplichtingen moeten worden berekend naar een rendement van 2,1 procent is de dekkingsgraad toch gedaald. Dankzij de wet-Klijnsma kunnen pensioenpremies omlaag, een oude wens van de werkgevers, inclusief de grootste werkgever, de overheid.

Het Nibud ten slotte maakte bekend dat er 1,1 miljoen huishoudens met probleemschulden zijn. Die veroorzaken per jaar ongeveer 11 miljard schade. Het is niet voor het eerst dat de PvdA werd misbruikt om het vuile werk voor rechts op te knappen. Zouden Samsom c.s. nu echt denken dat met een goede verkiezingscampagne het geheugen van de kiezers helemaal buiten werking kan worden gesteld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden