PvdA wacht met oordeel over proefboringen schaliegas

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer gaat een hoorzitting organiseren over het schaliegas-rapport dat minister Kamp (Economische Zaken) maandag openbaar heeft gemaakt. De partij wil op zijn vroegst pas eind september met een oordeel komen over de vraag of proefboringen naar schaliegas moeten worden toegestaan.

Jeroen Visser
PvdA-Kamerlid Jan Vos. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Jan Vos.Beeld anp

'De winning van schaliegas in Nederland mag alleen plaatsvinden als dat schoon en veilig kan. De economische kansen zijn groot, maar dit mag niet ten koste gaan van ons milieu of ons drinkwater', aldus Kamerlid Jan Vos. De PvdA wil na de hoorzitting en het MER-rapport van eind september de kwestie 'in gezamenlijkheid beoordelen', aldus Vos.

Coalitiegenoot VVD is er al wel van overtuigd dat de proefboringen mogen beginnen. 'Nu blijkt dat het veilig zou moeten kunnen, wordt het wel tijd om in de praktijk te gaan te kijken wat de potentie van schaliegas nu echt is', aldus woordvoerder René Leegte.

Pas op de plaats
De oppositiepartijen plaatsen veel kritische kanttekeningen bij het verhaal van Kamp. Agnes Mulder van het CDA zegt dat er goed moet worden gekeken naar de gevolgen voor inwoners van de gebieden waar de proefboringen plaatsvinden. 'Door nog even pas op de plaats te maken, kunnen we in de toekomst betere en veiligere technieken gebruiken en gebruikmaken van de ervaringen die elders zijn opgedaan.' Ook de PVV wil dat het belang van de bewoners in de gebieden waar proefboringen kunnen plaatsvinden wordt meegenomen. 'Zonder draagvlak onder de bevolking zal de PVV geen steun verlenen', zegt woordvoerder Reinette Klever.

GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen proefboringen. 'Ons verzet tegen schaliegas gaat door', zo twitterde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vindt dat Kamp 'volstrekt voorbij gaat aan de Nederlandse situatie'. 'De voorraad schaliegas is zo beperkt. Ik zie geen rol voor schaliegas in de overgang naar schone energie.'

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat de toestemming voor het proefboren wordt losgekoppeld van een exploitatievergunning. 'Als de Rijksoverheid een eventuele proefboring door een onafhankelijke partij laat uitvoeren, kan de politiek daarna wel de afweging maken van de maatschappelijke voor- en nadelen. Zo mag winning van schaliegas de transitie naar duurzame energie niet vertragen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden