PvdA-voorzitter: Cohen te weinig zichtbaar in partij

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zegt dat PvdA-leider Job Cohen niet automatisch de lijsttrekker is bij de volgende Kamerverkiezingen. Hoewel hij onlangs zijn beschikbaarheid heeft bevestigd, moet hij concurrentie krijgen van andere kandidaten. Ook moet Cohen zich de komende tijd 'veel meer manifesteren in de partij'.

REMCO MEIJER

AMSTERDAM - Ploumen, die maandagavond onverwacht haar vertrek aankondigde, zegt dit vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant. De komende maanden moeten de sociaal-democraten op zoek naar een nieuwe voorzitter, die tijdens het congres van 21 januari kan worden benoemd. Dat is de dag waarop Ploumen na ruim vier jaar voorzitterschap afscheid neemt.

Ploumen vindt dat Cohen te veel wordt 'meegesleurd in de Haagse dynamiek' en zich meer rekenschap moet geven van de discussie in de PvdA. 'Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uithaalt. Hij moet daarin veel zichtbaarder aanwezig zijn en er een veel prominentere rol in spelen.'

Ploumen is teleurgesteld dat de samenwerking tussen de linkse partijen maar moeizaam van de grond komt. 'Ik ben niet zover gekomen als ik had gewild.'

Zij ziet de PvdA als 'brede volkspartij' die 'veel progressieve energie kan mobiliseren'. Volgens haar zien de betrokken progressieve partijen, inclusief de PvdA, 'te veel beren op de weg'. Ook op dit punt zou Cohen 'veel zichtbaarder' mogen zijn.

Vorige week bleek dat zes PvdA-afdelingen (Groningen, Nijmegen, Maastricht, Eindhoven, Enschede en Utrecht) op 5 november eigen congressen organiseren over de koers van de partij. Initiator Michiel Emmelkamp, oud-voorzitter van de Jonge Socialisten, wil 'beweging' in de PvdA, 'om links Nederland van nieuwe ideeën te voorzien'.

Ploumen zei vorige week dat 'een aanstekelijk en leuk idee' te vinden en ontkent ook nu dat sprake zou zijn van een opstand. Volgens Emmelkamp 'is links niet leidend' op dit moment en heeft 'Nederland een progressieve beweging van onderop nodig'.

Al tijden zijn er speculaties over een mogelijk vertrek van Cohen. In de jongste peiling van Maurice de Hond is de PvdA nu de vijfde partij van Nederland met zestien zetels, een absoluut dieptepunt. Maar het is voorzitter Ploumen die opstapt. Zij wil dat een nieuwe, ingewerkte voorzitter na 2013 de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen in goede banen leidt. Vervroegde Kamerverkiezingen na een eventuele val van het kabinet kunnen daar nog bovenop komen.

Volgens Ploumen is de gemiddelde zittingsduur van een PvdA-voorzitter vier jaar. 'Die heb ik nu gehad en dat vind ik mooi genoeg.' Zes jaar is in de geschiedenis van de partij ook wel voorgekomen, maar dat zou volgens haar komende campagnes kunnen belasten met een voorzittersstrijd.

Ploumen is PvdA-voorzitter sinds 6 oktober 2007. Zij volgde Michiel van Hulten op, die in april 2007 aftrad na het verlies van negen Kamerzetels bij de verkiezingen van november 2006. Ruud Koole was in de zomer van 2007 interim-voorzitter. Ploumen won als outsider een interne PvdA-verkiezing van veteraan Jan Pronk en vijf andere kandidaten. Ze was in het verleden onder meer directeur van Mama Cash en Cordaid.

BINNENLAND PAGINA 8

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden