PvdA: volgende minister van Staat moet een vrouw zijn

De volgende minister van Staat moet een vrouw zijn. Die oproep doet de PvdA-fractie in de Tweede Kamer aan premier Rutte, in de verwachting dat in deze kabinetsperiode een nieuwe benoeming volgt. Op dit moment zijn alleen zes mannen minister van Staat, variërend in leeftijd van 75 tot 86 jaar.

Remco Meijer
'Mocht op afzienbare termijn een minister van Staat worden benoemd, dan zou het goed zijn voor de balans als deze eervolle post naar een vrouw gaat. Denk aan Neelie Kroes of Gerdi Verbeet.' Beeld Martijn Beekman
'Mocht op afzienbare termijn een minister van Staat worden benoemd, dan zou het goed zijn voor de balans als deze eervolle post naar een vrouw gaat. Denk aan Neelie Kroes of Gerdi Verbeet.'Beeld Martijn Beekman

'Het aantal vrouwen in het kabinet is niet wat wij ervan hadden gehoopt', zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. 'Mocht op afzienbare termijn een minister van Staat worden benoemd, dan zou het goed zijn voor de balans als deze eervolle post naar een vrouw gaat. Denk aan Neelie Kroes of Gerdi Verbeet.'

Twee vrouwen

In de parlementaire geschiedenis zijn slechts twee vrouwen minister van Staat geweest: Marga Klompé (van CDA-voorloper KVP, overleden in 1986) en Els Borst (D66). Sinds zijn inhuldiging in 2013 heeft koning Willem-Alexander nog geen nieuwe minister van Staat benoemd. Els Borst overleed in 2014. In de begrotingsbehandeling vandaag van Algemene Zaken en het koningshuis vraagt Kuiken per motie aan Rutte om 'in elk geval een gebaar te maken'.

Minister van Staat is een eretitel die, op voordracht van de ministerraad, door het staatshoofd wordt verleend aan gelouterde politieke bestuurders, doorgaans een oud-minister of oud-Kamervoorzitter. Het zijn mensen met 'uitzonderlijke verdiensten voor het staatkundige leven'.

Verder ligt er weinig over vast. Niet over hoeveel het er moeten zijn, niet over waarom sommige oud-premiers (Piet de Jong, Dries van Agt) worden overgeslagen en anderen niet. Op dit moment zijn de oud-premiers Ruud Lubbers (CDA) en Wim Kok (PvdA) het, net als de oud-ministers Frits Korthals Altes (VVD), Jos van Kemenade (PvdA) en Hans van den Broek (CDA).

De zesde minister van Staat is Herman Tjeenk Willink (PvdA), voormalig vicepresident van de Raad van State en afgelopen zomer prominent in beeld toen hij werd ingeschakeld om de gestrande kabinetsformatie vlot te trekken. Informateur is een van de rollen waarin een minister van Staat kan optreden. Verder zijn zij adviseur van de koning of speciaal gezant van het kabinet. Zo kreeg minister van Staat Max van der Stoel (overleden in 2011) als taak Jorge Zorreguieta ervan te overtuigen dat hij beter weg kon blijven bij het huwelijk van zijn dochter Máxima met Willem-Alexander.

Omdat enkele van de huidige ministers van Staat kampen met gezondheidsproblemen, ligt het in de lijn van de verwachting dat de komende jaren een of meer nieuwe benoemingen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden