Nieuws

PvdA voert de druk op kabinet op: ‘Gezonde fondsen kunnen pensioenen binnenkort al verhogen’

Nu de meeste pensioenfondsen er voor het eerst in jaren zichtbaar beter voorstaan, voert oppositiepartij PvdA de druk op het demissionaire kabinet op: met een wetswijziging moet verhoging van veel pensioenen per 1 januari 2022 mogelijk worden. Anders trekt de partij haar steun aan het pensioenakkoord in.

Gijs Herderscheê
DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher komt juni 2019 aan bij het Torentje voor overleg met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte naar aanleiding van het hervatten van het pensioenoverleg.  Beeld ANP
DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher komt juni 2019 aan bij het Torentje voor overleg met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte naar aanleiding van het hervatten van het pensioenoverleg.Beeld ANP

Vandaag dient PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk het voorstel in dat volgende week aan de orde komt. Hij hoopt een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich te krijgen. Pensioenfondsen kunnen er dan later deze maand rekening mee houden als zij beslissen over de het bevriezen, verhogen of verlagen van de pensioenen in 2022.

Van Dijks voorstel komt erop neer dat de nieuwe soepelere regels die gaan gelden in de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel, nu al worden ingevoerd en niet pas als de nieuwe pensioenwet is aangenomen. In het nu nog geldende systeem mogen pensioenfondsen pas beginnen met kleine verhoging van de pensioenen als zij per beloofde pensioeneuro 1,10 euro in kas hebben – een dekkingsgraad van 110 procent. Van Dijk wil dat verlagen naar 105 procent. Dat is nu de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen.

Voor vier grote fondsen biedt het voorstel van Van Dijk overigens nog geen soelaas. Bij zowel het ambtenarenpensioenfonds ABP, als het fonds voor de zorg PFZW en het fonds voor de kleinere metaalbedrijven is de dekkingsgraad nog onder 100 procent. Bij het fonds voor de grote metaalbedrijven is de dekking precies 100 procent. Alleen het grote fonds voor de bouw staat er goed voor met 116 procent dekking. D66-Kamerlid Marijke van Beukering noemt het plan daarom niet effectief. ‘Dit neemt de onrust onder gepensioneerden niet weg.’ De VVD laat weten ‘naar oplossingen te zoeken’ nu pensioenen jaren niet zijn verhoogd.

null Beeld

Vertrouwen herstellen

Voor het besluit over het bevriezen, verhogen of verlagen van de pensioenen is de zogenoemde beleidsdekkingsgraad cruciaal. Die geeft aan in hoeverre het vermogen de beloofde pensioenen van ouderen en werknemers dekt. Om die te berekenen, moeten de fondsen de stand van de rente gebruiken. Omdat die de laatste jaren gestaag is gedaald, waren de dekkingsgraden de laatste jaren volgens de huidige, strenge regels te laag om de pensioenen te verhogen. Ouderen leverden door bevriezing of verlaging van hun pensioen koopkracht in, werknemers zagen hun pensioenoverzicht verslechteren.

Tegelijkertijd stegen wel de vermogens die pensioenfondsen beheren. Die stijging was echter onvoldoende om bij het berekenen van de dekkingsgraad het desastreuze effect van de dalende rente teniet te doen. Het totaal opgepotte pensioenvermogen steeg in tien jaar van 750 miljard euro eind juli 2011 naar 1.737 miljard euro eind juli dit jaar.

Om het vertrouwen in het pensioenstelsel te herstellen en om het systeem te moderniseren, hebben vakbeweging, werkgevers en kabinet een akkoord gesloten over een nieuwe pensioenwet. Dat wordt politiek gesteund door VVD, CDA, D66, CU, PvdA en GroenLinks. Dat is een ruime meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer.

Het was de bedoeling dat die dit jaar door het parlement zou zijn behandeld, maar dat heeft vertraging opgelopen. Het kabinet moet het wetsvoorstel nog naar de Raad van State sturen voor advies. De verwachting is nu dat het nieuwe systeem in 2027 van kracht kan worden. De voorafgaande jaren kunnen pensioenfondsen gebruiken voor de overgang. Dan gaat een soepel overgangsregime gelden waardoor pensioenen minder snel gekort worden en eerder verhoogd kunnen worden. Van Dijk wil dat dit soepele regime nu al ingaat.

‘Bij het afsluiten van het Pensioenakkoord in 2020 is beloofd dat in 2022 een soepeler regime gaat gelden. Dat het verhogen van de pensioenen dan makkelijker kan’, zegt Gijs van Dijk. ‘Dat is voor ons en voor de FNV een belangrijke toezegging.’ Als zijn voorstel het onverhoopt niet haalt, dan trekt de PvdA zijn steun in aan het pensioenplan. ‘In dat plan zitten al concessies. Daar voelen we ons dan niet meer aan gebonden. We staan wel achter de hoofdlijnen van het nieuwe systeem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden