PvdA vlagt sociaal-democratie vaarwel

Dat de beginselen van de PvdA veranderen, vindt Kees Kraaijeveld jammer (het Betoog, 29 januari). Ik niet: tijden veranderen. Wat zouden we sinds 1919 nog hebben aan de socialistische eis van algemeen kiesrecht?...

Delfzijl Franz Lenselink

Algemene vrede en verzoening tussen de volkeren blijft ook wat mij betreft een concrete doelstelling van sociaal-democraten. De vraag is hoe we dat bereiken. Sinds mei 1945 weten we dat het impotente pacifisme de mens niet kan bevrijden van oorlog, geweld en onderdrukking.

Uiteraard keert Kraaijeveld zich als zelfverklaarde utopist tegen het huidige realisme. Zijn vijf 'klassieke argumenten' voor pacifisme en ontwapening zijn slechts onbewezen stellingen en waardeoordelen van het kaliber wat ik hiervoor heb gebruikt ('Sinds mei 1945 weten we. . .'). In dat licht hecht ik meer waarde aan de moderne beginselen van de PvdA inzake oorlog en vrede dan aan Kraaijevelds dromen over een ideale samenleving.

Internationale (militaire) samenwerking moet worden ingezet ter bevordering van de vrede, veiligheid en verzoening tussen de volkeren. Met die doelstelling kan iedere sociaal-democraat een waardig drager van het camouflagepak zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden