PvdA verwerpt initiatiefwet VVD over vestiging Antillianen

De PvdA verwerpt de initiatiefwet van coalitiepartner VVD die de vestiging van Antillianen in Nederland moet regelen. 'Geen wet op basis van afkomst. Geen wet die iedereen een vergunningsplicht oplegt. Wij kunnen niet voor deze wet stemmen', zegt PvdA-Kamerlid Roelof van Laar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER REMCO MEIJER

DEN HAAG - Gisteravond zou de Tweede Kamer debatteren over de wet die voorwaarden stelt aan de vestiging van inwoners van Aruba, Curaçao en St. Maarten in Nederland. Door het uitlopen van het Oekraïne-debat werd het onderwerp van de agenda gehaald. Maar Van Laar bevestigt wat in coalitiekringen al te horen viel: de PvdA doet niet mee met de zogenoemde Bosman-wet, een initiatief van VVD-Kamerlid André Bosman.

Dat geeft nieuwe spanning in de coalitie, omdat in het Regeerakkoord is afgesproken dat aan de vestiging van Antillianen in Nederland voorwaarden zullen worden gesteld. PvdA-Kamerlid Van Laar: 'Het wetsvoorstel kiest ervoor om alle Antillianen te belemmeren in hun vestiging in Nederland. Daarmee reikt het voorstel veel verder dan de doelstelling van de wet, namelijk het voorkomen dat kansarme en criminele Antilliaanse Nederlanders naar Nederland komen. Dat is niet proportioneel en daar hebben wij fundamentele bezwaren tegen.'

Na de omstreden strafbaarstelling van illegaliteit, die nog door de Kamer moet worden behandeld, ligt daarmee nu een tweede gevoelig migratiedossier als een steen op de maag van de coalitiepartners. De PvdA is niet tegen voorwaarden, maar wil meer zekerheid dat de Bosman-wet zich louter richt op de groepen die in Nederland voor overlast en criminaliteit zorgen.

VVD-Kamerlid Bosman zegt in een reactie: 'De bal ligt nu bij de PvdA. Ik neem aan dat zij met wijzigingsvoorstellen komt, en daar zal ik goed naar luisteren.' Een rekensom leert dat hij zijn wet desnoods zonder de coalitiepartner door de Kamer zou kunnen krijgen: PVV, SP, CDA en SGP lijken, onder voorwaarden, met Bosman in te kunnen stemmen.

Van Laar: 'Wat wij altijd wilden en nog altijd willen, is een regeling die alleen de gang naar Nederland reguleert voor die groepen die hier vrijwel zeker in de problemen terecht komen, dus mensen zonder diploma of werk, of met een strafblad. Het voorstel dat nu voorligt, is fundamenteel anders.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden