PvdA: versoepeling ontslagrecht moet van tafel

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer eist dat het kabinetsvoorstel voor versoepeling van de ontslagbescherming van tafel gaat. Fractievoorzitter Jacques Tichelaar riskeert daarmee een harde aanvaring met regeringspartner CDA. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel wilde vanmiddag niet reageren.

‘De rechtsbescherming van de werknemer is totaal uit beeld geraakt’, verklaart Tichelaar zijn verzet. ‘Mensen hebben recht op zekerheid, dus ook bij ontslag.’

Het ontslagrecht is woensdagmiddag een van de onderwerpen in de Algemene Politieke Beschouwingen, het Kamerdebat over de eerste begroting van het kabinet Balkenende IV. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer een flink aantal wijzigingen in de rijksbegroting zal aanbrengen. De bezuiniging van 100 miljoen euro op kinderbijslag die het kabinet voorstelt lijkt het niet te gaan halen, en de coalitiefracties wil meer geld voor Defensie (100 miljoen) en criminaliteitsbestrijding (30 miljoen).

Ook willen de partijen een effectievere aanpak van de topsalarissen. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel suggereerde zeer hoge bonussen en ontslagvergoedingen zwaarder te belasten en bonussen niet langer fiscaal aftrekbaar te maken.

Koopkrachtverlies
De PvdA wil daarnaast dat de middeninkomens volgend jaar worden gecompenseerd voor het dreigende koopkrachtverlies. Fractievoorzitter Tichelaar oogstte hoon van de oppositie toen hij daar geen concrete maatregelen aan kon koppelen. Hij beloofde over twee weken met concrete voorstellen te komen. Ook moet het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2011 met eenderde zijn gedaald: van 9 naar 6 procent. Tichelaar stelt voor zowel volgend jaar als het jaar daarop 40 miljoen euro extra uit te trekken voor armoede. Ook wil hij 20 miljoen euro voor bewonersinitiatieven in probleemwijken.

Het CDA werd door VVD-leider Rutte hard aangevallen op de plannen om meer belasting te heffen. Volgens Rutte zal de economie daaronder lijden. Hij noemde de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie het ‘tweede kabinet-Den Uyl’. ‘Het grote graaien is begonnen’, zei Rutte aan het begin van zijn bijdrage. ‘Dit kabinet weet beter wat er met uw geld moet gebeuren, dan u zelf.’ In de tegenbegroting bezuinigt VVD op onder meer ontwikkelingssamenwerking en uitkeringen.

Als eerste kwam tijdens het debat SP-leider Jan Marijnissen aan het woord. Hij vindt juist dat het kabinet te weinig afstand neemt van het ‘neoliberale’ beleid van de eerste drie kabinetten van Balkenende. ‘Er is geen koerswijziging of trendbreuk te signaleren. De politiek moet bereid zijn fouten uit het verleden toe te geven.’

De SP-voorman hekelde de keuze van het kabinet om eerst 100 dagen met de burger te gaan praten. ‘U bent daardoor het momentum verloren. Het land wordt al tien maanden niet geregeerd.’ Marijnissen steunt het kabinet in zijn keuze voor meer gemeenschapszin en overheidsbemoeienis. Ook complimenteerde Marijnissen het kabinet met zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen, met invoering van de Centra voor Jeugd en Gezin, en de beperking van de huurstijging.

Wilders
Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid sprak van een ‘gruwelijk slechte miljoenennota’. ‘Dit kabinet lijkt hardwerkende Nederlanders alleen maar tegen te willen werken.’ Hij eiste een bevriezing van de lokale lasten voor de komende vijf jaar. ‘De lokale lasten zijn vorig jaar met 5 procent gestegen. En dan mogen straks de gemeenten ook nog de OZB bepalen, waar de linkse bestuurders al klaar staan om de burgers uit te kleden.’

Wilders presenteerde een ‘tien-puntenplan voor de-islamisering’. Hij wil een stop op immigratie, een verbod op de bouw van nieuwe moskeeën en van de koran, en de sluiting van alle islamitische scholen. SP-leider Marijnissen viel de PVV-voorman aan. ‘Hoe ziet u zich dat voor? Moeten mensen zich bij u komen melden en daar de koran afzweren?’

Het kabinet antwoordt de Tweede Kamer donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden