PvdA: verplicht aantal vrouwen in bedrijfstop

Bedrijven moeten worden verplicht een percentage vrouwen in topfuncties aan te nemen. Dat vindt de PvdA. Kamerlid Keklik Yücel vindt dat drie op de tien topbestuurders vrouw moeten zijn. De maatregel moet wat haar betreft in 2017 ingaan. CDA'er Pieter Omtzigt bekritiseerde haar voorstel in een tweet meteen als een 'proefballonnetje'.

Keklik Yücel.Beeld ANP

Yücel vindt dat het bedrijfsleven te langzaam vrouwen in de raden van bestuur en van commissarissen aantrekt.

'De helft van de bevolking is vrouw, maar in het grote bedrijfsleven is nog niet één op de tien topbestuurders dat. Het old boys network schuift elkaar nog steeds de topfuncties toe. De meeste bedrijven negeren te vaak talentvolle vrouwen.'

Ook het kabinet wil graag het aantal vrouwen in topfuncties vergroten maar laat dit tot nu toe aan de bedrijven zelf over. Dat gaat volgens de PvdA te langzaam. De Tweede Kamer praat deze maand over vrouwenemancipatie. Coalitiepartij VVD heeft zich nooit een voorstander getoond van een verplicht vrouwenquotum.

Respijt

Bedrijven krijgen nu acht jaar respijt van het kabinet om te zorgen dat vrouwen minstens 30 procent van de topfuncties bekleden. Deze ondergrens had al in 2016 bereikt moeten zijn, maar de opmars van vrouwelijke bestuurders en commissarissen verloopt zo traag dat het kabinet tot uitstel heeft besloten. Dit liet minister Bussemaker de Kamer in november weten.

Eind 2014 bestond in het bedrijfsleven nog niet een op de tien bestuurders en een op de negen commissarissen uit vrouwen, blijkt uit een vorig jaar gepubliceerde evaluatie van de Wet bestuur en toezicht. Deze wet gebiedt de 4.900 grootste Nederlandse bedrijven te zorgen voor een evenwichtige man/vrouwverdeling van topfuncties.

Het respijt tot eind 2023 komt wel met een extra voorwaarde: eind 2019 moeten vrouwen 20 procent van de topfuncties bezetten. Haalt het bedrijfsleven dit niet, dan dreigt het kabinet vanaf 2020 een quotum in te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden