PvdA verliest aanhang onder allochtonen

NIEUWEGEIN (ANP) - De PvdA is traditiegetrouw de grootste partij onder allochtonen in Nederland. De partij verliest echter flink wat allochtone stemmen in vergelijking met twee weken geleden. Vooral de aanhang onder Marokkanen nam de afgelopen weken af, van 56,1 naar 41,8 procent.

Dat bleek donderdag uit de tweewekelijkse Stemindex Allochtonen van onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing. Van de vier ondervraagde etnische groepen, Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, blijven de Turken de PvdA het meest trouw.

Onderzoeker Spyros Markadonakis van Foquz vermoedt dat dat te maken heeft met de samenstelling van de kieslijst. ,,Allochtonen stemmen het liefst op een partij met veel allochtone kandidaten. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een kandidaat van de eigen etnische afkomst.

Armenië-discussie

Marokkanen lopen weg omdat er weinig Marokkanen hoog op de lijst staan. Turken blijven, omdat de Turkse kandidaten goed vertegenwoordigd zijn.'' Markadonakis ziet geen aanwijzingen dat Turken niet meer op de PvdA stemmen, of zelfs helemaal niet gaan stemmen, vanwege de recente Armenië-discussie.

Het aantal links stemmers onder allochtonen blijft gelijk in vergelijking met de peiling van twee weken geleden (61,9 procent). De allochtonen die bij de PvdA weglopen, komen vooral terecht bij de SP, waarvan de aanhang verdubbelt naar 10,9 procent van de allochtone stemmers. Ook de aanhang van GroenLinks groeit, vooral onder Marokkanen.

De allochtone kiezers hebben liever Wouter Bos dan Jan-Peter Balkenende als premier. 39,2 procent geeft de voorkeur aan Bos tegenover 17,9 procent die voor Balkenende gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden