PvdA verdedigt in Kamer en op Twitter bezuiniging op sociale werkplaats
Terwijl PvdA-Kamerlid John Kerstens in de Kamer de nieuwe Participatiewet verdedigt, strijdt PvdA-leider Diederik Samsom met de burger om het gelijk op Twitter. De Participatiewet is het antwoord van het kabinet Rutte-II op de Wet werken naar vermogen van Rutte-I, de samenvoeging van Wajong voor jonggehandicapten, de sociale werkplaatsen en de bijstand. De PvdA zou de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen terugdraaien, beloofde Samsom vorig jaar. Nu moet hij in de verdediging.
Met de Participatiewet wil het kabinet mensen aan het werk helpen en tegelijkertijd flink bezuinigen, maar liefst 2,2 miljard. Staatssecretaris Klijnsma: 'Die bezuiniging, waar ik ook mijn handtekening onder heb gezet, die hoort erbij, zonder dat ik de filosofie van de wet ondermijn.' Eén onderdeel van de wet is de bezuiniging op de sociale werkplaatsen, 70.000 van de 100.000 werkplekken verdwijnen.
PvdA'er Kerstens zei in het algemeen overleg vandaag dat zijn partijleider Samsom flink heeft onderhandeld om de bezuiniging van tafel te krijgen, maar de VVD bleek niet te vermurwen. In ruil daarvoor heeft de PvdA een quotum gekregen dat bedrijven verplicht 5 procent mensen met een beperking aan te nemen.
In de verkiezingscampagne liet PvdA-leider Samsom zich niet verleiden tot beloftes. Anders was dat tijdens een demonstratie op het Malieveld op 22 maart van vorig jaar. Hij wist toen nog niet dat de besprekingen tussen VVD, CDA en PVV, die op dat moment plaatsvonden in het Catshuis, zouden stuklopen. Het veld stond vol met sociaal werkers die vreesden voor hun werk. Samsom riep in de microfoon: 'Draaien we deze bezuinigingen terug? Ja, natuurlijk doen we dat! In ieder geval zorg ik ervoor dat jullie je werk houden!'
De bezuinigingen komen er toch, en de sociaal werkers zullen, gedwongen door de overheid, aan de slag moeten bij gewone bedrijven. Werkgevers die het quotum niet halen, kunnen een boete verwachten. Samsom rekent op Twitter voor dat dat 100.000 banen zijn, meer dan de 70.000 sociale werkplekken die verdwijnen. Ook zijn partijgenoot Kerstens mengt zich in de discussies op Twitter, onderwijl in de Kamer in debat met andere partijen. Kerstens: 'Terwijl er een deur in de SW dichtgaat, gaat bij werkgevers een deur open.'
Het aantal vragen van oppositie en burgers blijft groot. Waarom bijvoorbeeld gaat de wet al volgend jaar in terwijl het quotum vanaf 2015 geldt? En hoe zit het met de kosten van begeleiding van sociaal werkers? De staatssecretaris zegt duidelijkheid te willen scheppen voor alle mensen die nu in onzekerheid verkeren. De wet, hoewel gepland voor 2014, is nog verre van rond. Vandaag besprak de kamer de 'contouren' van de plannen. Voor de zomer stuurt het kabinet een uitgewerkt plan naar de Kamer.
undefined
@willempeters1 Net als 't quotum dat zorgt dat terwijl een deur in de sw dichtgaat bij werkgevers een deur opengaat. Ook uitonderhandeld.
— John Kerstens (@JohnKerstens) January 30, 2013