PvdA valt over homohuwelijk in regeerakkoord

PvdA-partijvoorzitter Michiel van Hulten heeft grote gewetensbezwaren tegen de paragraaf over het homohuwelijk in het voorgestelde regeerakkoord. Het zit hem dwars dat deze ‘overbodige’ passage in het akkoord is opgenomen....

ANP

Hij zei dat zaterdag op het PvdA-congres in Zwolle. ‘Hoe kunnen we nu kritiek hebben op Belgen die niet door een zwarte ambtenaar willen worden getrouwd, als we tegelijkertijd goedkeuren dat Nederlandse ambtenaren de wet niet willen uitvoeren ten aanzien van het homohuwelijk?’

Op het congres is een motie ingediend door zes afdelingen van de PvdA om erop toe te zien dat er geen wettelijke regelingen ontstaan die discriminatie bevorderen. De PvdA-leden roepen ertoe op dat gemeenteraden er zelf kritisch op toezien dat ambtenaren zonder onderscheids des persoons de wet uitvoeren en dat ze dit bij het afleggen van de eed ook beloven.

Volgens PvdA-leider Wouter Bos is de passage over het homohuwelijk een voortzetting van de bestaande praktijk. Hij wees erop dat de regeling alleen de kleine groep zittende ambtenaren met gewetensbezwaren beschermt. Het schept geen precedent voor nieuwe ambtenaren. Bos hoopt dat het congres oproept om het voorbeeld van Amsterdam te volgen. De hoofdstad heeft besloten alleen ambtenaren aan te nemen die geen bezwaren hebben tegen het homohuwelijk.

Op het congres was er ook onvrede over het standpunt van het nieuwe kabinet over de oorlog in Irak. De afdeling Houten van de PvdA dient een motie van verdriet in over de kwestie. PvdA'ers betreuren het dat er geen onderzoek komt naar de besluitvorming rond de politieke steun aan de militaire inval in Irak in 2003.

De PvdA-leden blijven van mening dat er geen adequaat volkenrechtelijk mandaat was voor de inval van de Amerikanen. Ook vinden ze dat de PvdA het debat over Irak moet blijven initiëren, zodat alsnog steeds meer feiten boven tafel zullen komen.

Als de PvdA instemt met het voorgestelde regeerakkoord, betekent dat volgens de indieners dat de PvdA zich medeverantwoordelijk maakt voor het uitblijven van een onderzoek over de besluitvorming rond Irak. ‘Dat is te betreuren en stemt verdrietig', aldus de motie.

In totaal worden tijdens het PvdA-congres naar verwachting 17 moties ingediend. Daarin worden onder meer de eigen Tweede Kamerleden en bewindslieden opgeroepen ‘pal te staan voor een vrijzinnige moraal’ en ‘letter en geest van het verkiezingsprogramma’ zo goed mogelijk te bewaken. De Kamerfractie moet ‘scherp toezien’ dat de huidige abortuspraktijk zo goed mogelijk gehandhaafd blijft.

Het PvdA-congres mag alleen ja of nee zeggen tegen het regeerakkoord en de beoogde PvdA-bewindslieden. Het mag de tekst van het akkoord niet wijzigen of bewindslieden afwijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden