PvdA uit zorg over falen van asielbeleid

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over het asielbeleid. Nederland vangt verhoudingsgewijs nog steeds de meeste vluchtelingen op in Europa, de kosten rijzen de pan uit, er is een complete asielindustrie ontstaan en het terugkeerbeleid faalt....

Van onze verslaggever

Dit staat in een vertrouwelijke notitie die de fractiespecialisten Middel en Albayrak hebben geschreven. Zij wijzen erop dat de afgelopen vijftien jaar 200 duizend asielzoekers een definitieve verblijfsvergunning hebben gekregen. Met gezinnen erbij komt dat aantal op 400 duizend. De opvangcapaciteit voor nieuwe asielzoekers is in drie jaar verdubbeld tot 80 duizend plaatsen.

Vooral de komst van steeds meer minderjarige asielzoekers baart de PvdA-fractie zorgen. Zij maken inmiddels meer dan 15 procent uit van de totale vluchtelingenstroom. Doordat de minderjarigen niet worden teruggestuurd, wordt er op grote schaal misbruik gemaakt van de regeling. Ook mensensmokkelaars hebben deze markt ontdekt.

De Kamerleden hekelen in dit verband de 'irritante traditie' op het ministerie van Justitie om 'beleid net zo lang niet uit te voeren tot de situatie uit de hand loopt'. Als aanscherpingen vervolgens de enige oplossing lijken, worden ze evenmin uitgevoerd. Het beleid met betrekking tot jonge asielzoekers is 'failliet', concluderen zij.

Die kritiek is opmerkelijk, omdat PvdA-staatssecretarissen tien jaar lang verantwoordelijk zijn voor het asielbeleid. Overigens verdedigen de Kamerleden in het stuk hun eigen verzet tegen plannen van voormalig staatssecretaris Cohen om minderjarigen sneller terug te sturen. De notitie bevat geen concrete aanbevelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden