NieuwsCETA-verdrag

PvdA trekt steun in voor ‘oneerlijk’ vrijhandelsverdrag met Canada

Door het wegvallen van de steun van de PvdA is er geen meerderheid meer in de Eerste Kamer voor het CETA-verdrag. De partij maakte maandag bekend dat het tegen het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada zal stemmen.

Ook in Frankrijk hebben boeren zich tegen Ceta gekeerd.  Beeld AFP
Ook in Frankrijk hebben boeren zich tegen Ceta gekeerd.Beeld AFP

GroenLinks maakte in het weekeinde al bekend samen op te trekken met twee boerenorganisaties om het verdrag tegen te houden. In de Eerste Kamer zijn nu, behalve PvdA en GroenLinks, ook de PVV, Forum voor Democratie, de SP, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus tegen het verdrag.

De PvdA, die zich tot nu toe grotendeels wel kon vinden in Ceta, wil dat er opnieuw wordt onderhandeld over het akkoord dat de handel tussen de EU en Canada moet bevorderen. Zo verdwijnen de meeste invoertarieven. Tegenstanders, zoals landbouworganisaties, zeggen echter dat Ceta voor oneerlijke concurrentie zal zorgen. Aan Canadese producten zouden andere eisen worden gesteld, onder meer met betrekking tot dierenwelzijn, duurzaamheid en hormonen.

‘In de tekst die nu voorligt, is de bescherming van belangrijke zaken zoals eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn onvoldoende geregeld. Daarom zal de PvdA tegen het investeringsverdrag van CETA in deze vorm stemmen’, aldus PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher op Twitter.

Blokkeren Ceta

Het parlement moet het verdrag nog ratificeren. Nederland ging er in 2016 mee akkoord. Sinds 2017 wordt Ceta al voor een belangrijk deel uitgevoerd. Het verdrag treedt echter pas helemaal in werking als alle EU-lidstaten en Canada het hebben geratificeerd.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) hebben de afgelopen dagen de parlementariërs opgeroepen het verdrag te blokkeren. ‘Het CETA-vrijhandelsverdrag met Canada is oneerlijk voor boeren en slecht voor het klimaat’, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver zondag over het verdrag. Maandag reageerde hij blij op de koerswijziging van de PvdA. ‘Onze gelegenheidscoalitie tegen CETA groeit’, twitterde Klaver.

Klaver: ‘Als we dit vrijhandelsverdrag stoppen is dat niet alleen winst voor het klimaat, dierenwelzijn en de Nederlandse boer, maar ook voor iedereen die zich zorgen maakt over de groeiende macht die multinationals krijgen om overheden hun wil op te leggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden