PvdA-top ‘laat zich niet gek maken’ na peiling

Nog nooit sinds de oprichting van de PvdA in 1946 stonden de sociaal-democraten er zo slecht voor, constateert Maurice de Hond in zijn opiniepeiling.

De Hond heeft eind vorige week een apart onderzoek gedaan naar de electorale positie van de PvdA. Aanleiding was de ophef die ontstond na een uitgelekte e-mail van het prominente PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Hij omschreef de toestand waarin zijn partij verkeert als ‘deplorabel’. Het leidde binnen en buiten de partij tot speculaties over de positie van fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Partijleider en vicepremier Wouter Bos en partijvoorzitter Liliane Ploumen zagen zich genoodzaakt het voor haar op te nemen.

De PvdA-top, afgelopen zaterdag bijeen in Amsterdam, probeert de moed erin te houden. Volgens ingewijden onderschreven de aanwezigen ‘de noodzaak om de gelederen gesloten te houden’. Dat zou betekenen dat het fractievoorzitterschap van Hamer geen gevaar loopt. Volgens De Hond wil 60 procent van de PvdA-kiezers Hamer vervangen zien, bij voorkeur door Samsom.

Crisisoverleg

De bijeenkomst van zaterdag op het partijbureau in Amsterdam mag volgens PvdA-zegslieden niet gezien worden als een soort ‘crisisoverleg’; het beraad tussen bewindslieden, fractiebestuur en partijleiding was al maanden geleden gepland. Officiële mededelingen werden na afloop niet gedaan.

Volgens betrokkenen zou er geen sprake zijn van een paniekstemming, een klein half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. ‘We laten ons niet gek maken’, verklaarde PvdA-voorzitter Ploumen aan de vooravond van de partijbijeenkomst. Daar vielen termen als ‘strijdbaar verder’ en ‘de inhoud gaat voor’. De PvdA buigt zich over een ‘strategie’ om zich vanuit de almaar teleurstellender peilingen terug te vechten bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgen opiniepeiler De Hond is de kans groot dat de PvdA bij die verkiezingen in maart een ‘zeer grote nederlaag’ zal lijden. Zeker in het licht van de succesvolle raadsverkiezingen in 2006, toen de PvdA nog oppositiepartij was.

Onvrede

De Hond signaleert onder de PvdA-aanhang vijf grote bronnen van onvrede. De meeste kritiek geldt het ‘gebrek aan plannen voor de toekomst’. Daarna volgen de prestaties van de PvdA in de regering, fractievoorzitter Hamer, het niet nakomen van verkiezingsbeloften uit 2006, en het gebrek aan leiderschap van Bos.

Ook coalitiegenoot CDA doet het slecht in de peilingen. De grootste regeringspartij (41 Kamerzetels) komt bij De Hond uit op 26 zetels (vorige week 27). Alleen regeringspartij ChristenUnie boekt winst: een zetel meer dan de huidige zes Kamerzetels.

Marriette Hamer (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.