PvdA tegen 'dure' aanpak armoedeval

De PvdA is tegen de ingrijpende aanpak van de armoedeval die de eigen minister van Sociale Zaken De Vries in petto heeft....

Van onze verslaggever

Bovendien voorziet de belastinghervorming van volgend jaar al in een grote vermindering van de armoedeval. De armoedeval ontstaat doordat uitkeringsgerechtigden hun subsidies kwijtraken zodra ze betaald werk krijgen.

In het nieuwe stelsel krijgen alle werkenden een korting op de belasting van 1100 gulden per jaar. 'Daarmee doen we al heel wat aan het probleem', zegt Van Zijl. 'Bij elke gulden die je meer uitgeeft, moet je bedenken dat die ten koste gaat van andere prioriteiten.'

De Vries onthulde eerder dit jaar dat hij werkt aan een omvangrijke operatie om de inkomensafhankelijke subsidies, zoals huursubsidie en kwijtschelding van gemeentebelastingen, terug te dringen. Hiervan profiteren vooral mensen met lage inkomens of een uitkering. Als uitkeringsgerechtigden gaan werken, vervalt vaak zo'n groot deel van de subsidies dat zij er niet of nauwelijks op vooruitgaan.

De PvdA-minister wil deze armoedeval bestrijden met een versoepeling in het berekeningssysteem voor de subsidies, en een belastingverlaging van enkele miljarden. Door dit laatste wordt de afhankelijkheid van subsidies verminderd, zonder dat iemand erop achteruitgaat.

Volgens Kamerlid Van Zijl, tweede man in de PvdA-fractie, moeten de voor- en nadelen van zo'n operatie eerst maar eens goed op een rijtje worden gezet. De PvdA vindt bestrijding van de armoedeval heel belangrijk. Maar met zo'n algemene belastingverlaging, waarvan ook de hoge inkomens profiteren, wordt de operatie volgens de sociaal-democraten wel erg duur.

Van Zijl zegt ook een waarschuwing aan de VVD te willen geven, dat zij er niet zo makkelijk afkomt. In VVD-kringen is gesuggereerd de reeds afgekondigde belastingverlaging van volgend jaar te gebruiken als compensatie voor de afschaffing van subsidies.

Van Zijl: 'Het moet de mensen wel uit te leggen zijn. We hebben destijds niet voor niets de huursubsidie ingevoerd. We hebben toen niet voor belastingverlaging gekozen. Subsidies lijken nu eenmaal concreter geld dan belastingen.' De PvdA steunt De Vries voorzover hij meer maatwerk wil brengen in het berekeningssysteem . Minister De Vries overlegt deze week met collega Zalm van Financiën over de financiële mogelijkheden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden