PvdA: stopzetten ov-kaart te omslachtig, boetes oneerlijk

De PvdA wil dat de ov-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Nu moeten studenten dat zelf doen: één keer via internet en één keer via de automaat op het station. Als het niet goed gaat, krijgen ze een boete en dat is niet eerlijk, vindt PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis.

De PvdA wil dat de OV-kaart voor studenten na hun studie automatisch wordt stopgezet. Foto anp

'Gaat er iets mis, vergeet je het of zit je in het buitenland volgen meteen hoge boetes. Het systeem is zo omslachtig dat het lijkt alsof het de bedoeling is dat studenten een boete krijgen. Ik wil dat hier een einde aan komt', aldus Mohandis vrijdag. De voorgenomen verhoging van de boetes moet volgens het Kamerlid meteen van tafel. Vroeger werd de ov-kaart volgens hem ook automatisch stopgezet.

Ook studentenorganisatie ISO heeft kritiek. Het is 'bizar' dat studenten hun ov-jaarkaart niet via internet kunnen stopzetten. De Volkskrant meldde vrijdag dat 120 duizend ex-studenten in 2014 en 2015 boetes moesten betalen, omdat ze hun abonnement niet op tijd hadden stopgezet. De boete bedraagt 97 euro per halve maand. Samen betaalden de studenten 56 miljoen euro aan boetes, gemiddeld 500 euro per student.

Lees ook: Gratis ov mondt voor bijna helft ex-studenten uit in boete

Wie is af- of uitgestudeerd, moet zijn gratis ov-abonnement beëindigen, doe je dit niet dan volgt al snel een boete. 'Ik zou ongeveer 90 euro per week kwijt zijn aan drie retourtjes. De boete betalen was de helft goedkoper', aldus ex-student Bob.

'Calculerende oud-studenten'

Het ministerie heeft 'geen onderzoek gedaan' naar de motivatie van het nalatige gedrag van de studenten. Het denkt dat het 'calculerende oud-studenten' zijn die liever een boete betalen dan een ov-abonnement, omdat sommige reistrajecten duurder zijn dan het boetebedrag. Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze 'gewoon vergeten hun ov stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen'.

Jet Bussemaker zegt ook liever te zien dat de kaart automatisch wordt stopgezet, maar meldt dat het 'mede door de enorme grote groep studenten op het moment niet mogelijk is.' Bussemaker is wel voor de boete en wil deze verhogen van 97 euro per halve maand naar 150 euro per halve maand volgend jaar.

Meer over