PvdA: stel nut dure zorg ter discussie
De PvdA wil af van het politieke taboe op vragen over het nut van kostbare zorgbehandelingen in de laatste levensfase. Onnodige verlenging van lijden moet worden tegengegaan. Het is niet acceptabel dit vraagstuk nog langer te omzeilen, 'vooral omdat het gaat over de kwaliteit van leven en omdat het ook grote financiële consequenties heeft'.
DEN HAAG - Dit schrijft de Wiardi Beckman Stichting (WBS), het wetenschappelijk bureau voor de sociaal-democratie, in de nota Samen werken aan een gezond en waardig leven. Het stuk bepleit een betere dialoog tussen arts en patiënt over zorg in de laatste levensfase.
De nota is geschreven door de Werkgroep Zorg van de WBS, waarin talrijke PvdA-kopstukken zitting hebben. Tot zijn aanstelling als staatssecretaris van Volksgezondheid werd ook Martin van Rijn meermaals geraadpleegd door de werkgroep. Hij nam de nota donderdag in zijn nieuwe hoedanigheid in ontvangst.
De PvdA-denktank wil 'veel meer dialoog over wat een waardig bestaan is en wat uitzichtloos lijden kan voorkomen', ook al leidt dat tot 'vragen die lastig te beantwoorden zijn'. PvdA-senator Kim Putters, voorzitter van de werkgroep en hoogleraar Zorgbestuur in Rotterdam, beaamt dat dit een gevoelig onderwerp is.
Putters: 'Onderzoek in de Verenigde Staten laat zien dat ongeveer 50 procent van de mensen die een chemokuur ondergaan niet weet of deze dient om hen beter te maken, of louter voor het verlengen van het leven. Als arts en patiënt daarover beter communiceren, zouden veel mensen weleens een andere keuze willen maken. Dit is typisch zoiets wat de bureaucratie niet kan oplossen.'
In de nota legt de PvdA-werkgroep de gezondheidszorg langs de sociaal-democratische meetlat, zoals Putters dat noemt. 'Gezondheid is iets van mensen zelf, en iets tussen mensen. In een familie, in een buurt. En uiteraard tussen arts en patiënt. Wij willen meer aandacht voor die invalshoek, die vaak ondersneeuwt in het institutionele debat over zorg.'
In de nota handhaaft de werkgroep de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dit omstreden instrument was opgenomen in het regeerakkoord, maar moest er onder druk van de opstandige achterban van coalitiepartner VVD weer worden uitgehaald. 'Eerlijke verdeling van de zorgkosten en toegankelijke zorg vragen om de combinatie van inkomenssolidariteit en risicosolidariteit.' Putters: 'Het gaat ons niet om de nivellering, maar mensen met lage inkomens die ziek worden, moeten toegang houden tot de zorg. Voor ons is het cruciaal dat daar geen belemmeringen zijn.'
Tegelijkertijd is duidelijk dat 'er de komende tijd meer eigen betalingen zullen moeten worden gevraagd van mensen'. Ook 'een toename van het aantal eigen betalingen in de ouderenzorg moet worden overwogen'.
De overheid heeft als taak aan preventie te doen, door 'in te zetten op verplichte sport door gymleraren op scholen, afspraken met de levensmiddelenindustrie over zoet-, vet- en zoutgebruik en de beperking van vleesproductie'.
undefined