PvdA-senatoren torpederen nieuwe zorgpolis Schippers

Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan. Drie PvdA-senatoren stemden vandaag tegen, waardoor de benodigde meerderheid van 38 stemmen niet werd gehaald.

VVD Eerste Kamerlid Loek Hermans in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth tijdens de stemming in de Eerste Kamer. Beeld anp
VVD Eerste Kamerlid Loek Hermans in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth tijdens de stemming in de Eerste Kamer.Beeld anp

Meteen na het sneuvelen van het voorstel trok minister Schippers zich in het Torentje terug met premier Mark Rutte en enkele andere collega's voor overleg. Ze wilde nog niet reageren op de stemmingsuitslag.

De coalitie kreeg in de Eerste Kamer slechts 33 paar handen op elkaar voor het plan van Schippers, een nipte meerderheid van 38 senatoren stemde juist tegen. De nieuwe zorgverzekeringswet had moeten regelen dat verzekeraars niet langer verplicht zijn zorg bij alle ziekenhuizen en zorginstellingen te vergoeden.

Volgens Schippers zou de kwaliteit van zorg omhoog gaan en de prijs omlaag wanneer verzekeraars alleen nog met instellingen zaken hoeven te doen waarmee zij contracten hebben. Voor de burger zou er, naast de (relatief dure) restitutiepolis die zorg bij alle ziekenhuizen vergoedt, een nieuwe naturapolis komen die tegen een lagere premie wel de zorg vergoedt, maar de keuze voor de zorginstantie aan de verzekeraar laat.

Minister Schippers in gesprek met PvdA-senator Marleen Barth. Beeld anp
Minister Schippers in gesprek met PvdA-senator Marleen Barth.Beeld anp

Drie PvdA'ers tegen

Schippers ziet haar ideeën echter stranden op de onverzettelijkheid van PvdA-senatoren Guusje ter Horst, Adrie Duivesteijn en Marijke Linthorst. Die drie trokken de stutbalken onder de zorgvuldig opgebouwde meerderheid van VVD, PvdA en gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP vandaan. De 'constructieve oppositiepartijen' hadden steun toegezegd in ruil voor verzachting van de bezuinigingen in de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten.

Tegenstanders van de nieuwe polis vinden Schippers' plan slecht omdat mensen niet meer vrij zouden zijn zelf een arts te kiezen. Voorstanders stellen dat er voor wie dat wil juist een goedkopere polisvorm bij komt. Voorwaarde is wel dat consumenten voordat ze een polis kiezen, kunnen zien met welke artsen en ziekenhuizen een verzekeraar een contract heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden