PvdA-Senator: 'Woonplannen kabinet ondoordacht'

Het plan van het kabinet om woningcorporaties een verhuurdersheffing van 1,75 miljard euro te laten betalen, is onvoldoende doordacht. Dat zei PvdA-Senator Adri Duivesteijn dinsdag in de Eerste Kamer. Hij vreest dat corporaties flink minder en in de krimpgebieden zelfs helemaal niet meer zullen investeren.

PvdA-Senator Adri DuivesteijnBeeld ANP

De Eerste Kamer spreekt dinsdag met minister Stef Blok van Wonen over de inkomensafhankelijke huurverhogingen die Blok wil doorvoeren om onder meer scheefwonen tegen te gaan. Volgens Duivesteijn kunnen de huurverhogingen en de verhuurdersheffing echter niet los van elkaar worden gezien.

Duivesteijn wil wel instemmen met de huurverhogingen. Voorwaarde voor steun van de PvdA voor de verhuurdersheffing is dat 'overtuigend aangetoond' wordt dat corporaties ruimte houden voor investeringen. De senator verwacht dan ook een beter plan van het kabinet dan er nu ligt. Hij eist een 'heuse woonvisie' en een 'nationaal plan tot herstel van de woningmarkt'.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is de verhuurdersheffing echter niet van de baan en wordt er aan een goed plan gewerkt. Hij is ook niet geschrokken van de opstelling van senator Duivesteijn. 'Ik ken hem als zeer betrokken, constructief en kritisch', aldus Samsom.

Het kabinet moest het plan voor de verhuurdersheffing eerder aanpassen. Eigenlijk had de heffing ruim 2 miljard euro in het laatje moeten brengen. Maar omdat er voor de woonplannen zonder het CDA geen meerderheid was in de Eerste Kamer, moest er een akkoord worden gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen bedongen onder meer een verlaging van de heffing.

Blok is niet van plan nog iets te veranderen, zei hij dinsdagavond aan het begin van zijn beantwoording. Er is althans 'geen intentie met andere maatregelen te komen'. Díe geven weer onzekerheid en die is onwenselijk, aldus de bewindsman. De 'komende maanden en jaren' zal er steeds overleg zijn, aldus Blok verder.

Naar het zich laat aanzien wordt er meteen na het debat over de huurverhoging gestemd, waarschijnlijk door hoofdelijke stemming. Er wordt rekening gehouden met een verzoek van de SP hierom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden