PvdA-senator voert druk op minister Blok op

Ook PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft kritiek op de kabinetsplannen voor de woningmarkt. Vandaag hoopt minister Blok (Wonen en Rijksdienst) deel één van het Woonakkoord door de Eerste Kamer te loodsen.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (L) .Beeld anp

Blok rekende vorige week al op de behandeling in de Senaat, maar daar staken de senatoren een stokje voor. Ze waren not amused over het haastwerk waarmee Blok hun schriftelijke vragen had beantwoord. Vandaag krijgt hij een nieuwe kans.

De huurverhoging is stap één van het vorige maand gesloten Woonakkoord in de Tweede Kamer (met steun van D66, ChristenUnie en SGP). Later komt de verhuurdersheffing aan bod in het parlement.

Het plan is als volgt: De woningcorporaties krijgen een heffing van 1,75 miljard euro opgelegd om de schatkist te spekken. Dat geld moeten zij op hun beurt weer halen bij hun huurders. Vooral door de huur voor 'scheefhuurders', die met een relatief hoog inkomen een goedkope sociale huurwoning bezetten, met maximaal 6,5 procent te laten stijgen.

Kritiek
Er is veel kritiek op de plannen. Huurders, verhuurders (zowel particulieren als woningcorporaties), toezichthouders, vakbonden: allemaal zijn ze tegen. De huurverhoging is niet doelmatig, inefficiënt en schendt de privacy zozeer dat een rechter er weleens een stokje voor kan steken, luidt de kritiek.

In principe heeft Blok zich door het Woonakkoord verzekerd van steun. De coalitie heeft met de steun van D66, ChristenUnie en SGP ook een meerderheid in de Eerste Kamer. De plannen zullen echter niet zonder slag of stoot worden aangenomen. De kersverse PvdA-senator Adri Duivesteijn liet vandaag weten aan NRC weten dat hij de verhuurdersheffing 'onvoldoende doordacht' vindt, omdat de woningcorporaties door de heffing niet meer kunnen investeren.

Dreigement
Datzelfde verwijt kwam gisteren van de koepel van woningcorporaties, Aedes. Die dreigt zelfs met een gang naar de rechter als de plannen worden aangenomen. Volgens de koepel is de verhuurdersheffing illegaal. 'Het mag niet. In onze statuten staat dat wij ons geld moeten investeren in de volkshuisvesting, niet in de landelijke schatkist.'

Duivesteijn gaat er vandaag in het debat vragen over stellen, want 'de verhuurdersheffing wordt ook gelegitimeerd met die huurverhogingen, dus dat kunnen we niet los van elkaar zien'. Als de plannen niet wijzigen, dreigt Duivesteijn tegen te stemmen wanneer de heffing in de Senaat behandeld wordt.

Met zijn dreigement geeft Duivesteijn overigens een eigen wending aan de discussie over de steeds meer politieke rol van de Senaat. VVD-senator Frank de Grave liet zaterdag in de Volkskrant weten dat de politieke rol van de senatoren te ver wordt opgerekt. 'Het land dreigt onbestuurbaar te worden. Ik heb niet eerder meegemaakt dat het kabinet het regeren op zo'n grote schaal onmogelijk werd gemaakt. Er wordt nieuw staatsrecht geschreven zonder dat goed wordt nagedacht. Een kabinet moet vertrouwen vragen in de Tweede Kamer, niet in de Eerste', aldus De Grave.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden