PvdA schuift als enige partij in alle provinciebesturen aan

Ondanks de slechte score bij de statenverkiezingen is de PvdA de grote winnaar geworden van de vorming van provinciebesturen. Als enige partij is de PvdA in alle twaalf colleges van gedeputeerde staten vertegenwoordigd....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Dat is winst ten opzichte van vier jaar geleden, toen de PvdA buiten het bestuur van Noord-Holland bleef.

De slechte verkiezingsuitslag voor de PvdA is ook amper terug te vinden in het aantal gedeputeerden voor die partij. Met de kanttekening dat in Friesland en Drenthe de vorming van de colleges van gedeputeerde staten nog niet rond is, lijkt de PvdA 2 van de 24 gedeputeerden te moeten inleveren. Daarbij moet worden aangetekend dat in een aantal provincies het dagelijks bestuur wordt verkleind.

Een andere verliezer van de statenverkiezingen, de VVD, komt heel wat minder florissant uit de collegebesprekingen. De afgelopen vier jaar zat de VVD alleen in Groningen niet in het provinciebestuur; nu evenmin in Friesland, Limburg en Gelderland. De VVD lijkt van 18 naar 13 gedeputeerden terug te gaan.

De grootste winnaar van de provinciale verkiezingen valt zo goed als zeker overal buiten de boot. Er is nog een kleine kans dat de SP tot de Gedeputeerde Staten van Friesland toetreedt, maar erg waarschijnlijk is dat niet.

CDA en PvdA komen in die provincie zeker in het bestuur. Ze zijn het echter nog niet eens over de vraag of daar nog een derde partij bij moet. Het CDA, de grootste partij, wil dat niet, de PvdA wil dat óf de SP óf de Frysk Nasjonale Partij aanschuift.

De drie ‘klassieke’ bestuurderspartijen (CDA, PvdA en VVD) domineren het provinciaal bestuur. De PvdA heeft in alle twaalf colleges zitting; het CDA ontbreekt alleen in Drenthe; de VVD maakt in 8 van de 12 provincies deel uit van het bestuur. De CU gaat vier gedeputeerden leveren in even zo veel provincies, SGP en GroenLinks ieder één.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden