PvdA schenkt achterblijvende rekenaars dan toch genade

Na lang aarzelen zet de PvdA het kabinet dan toch voor het blok: de sociaal-democraten trekken hun handen af van de rekentoets die vanaf dit schooljaar zou meetellen bij de eindexamens in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Dat verpestte dinsdag de sfeer in de coalitie: de VVD reageerde uitermate chagrijnig.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) Beeld anp

De partij vindt het risico te groot dat grote groepen leerlingen zakken en wil dat de toets daarom voorlopig niet meetelt bij de eindexamens in het havo, het vmbo en het mbo. Daarmee is een Kamermeerderheid tegen en weet VVD-bewindsman Sander Dekker alleen zijn eigen partij en de PVV nog aan zijn zijde. Uitstel is dan onvermijdelijk, tenzij Dekker de PvdA toch nog weet te overtuigen.

De rekentoets houdt kabinet en Kamer al jaren bezig. Vrijwel iedereen vindt dat het rekenonderwijs beter moet, na luide klachten uit het hoger onderwijs over het rekenniveau van de instromende studenten. Alleen de weg naar verbetering is zeer omstreden, vooral omdat steeds uit de proefedities blijkt dat nogal wat leerlingen de toets niet aan kunnen. Een groot deel van de Tweede Kamer meende daarom al langer dan het onverantwoord is om de test nu al mee te laten tellen bij de examens. De oppositie vreest 'een bloedbad' en riep Dekker op er geen opvoering van 'heel Holland zakt' van te maken.

Paard met t, geeft dat?

Niet alle mbo-studenten kunnen goed spellen of rekenen. Dat moeten ze wel en ze worden er steeds strenger op getoetst. Maar hoe hard is het nodig voor praktijkmensen? Lees het in dit Vonk-stuk van juni (+).

Lees ook: Met zo'n toets leer je toch niet rekenen?

De rekentoets zit vol dubbelzinnigheden en zelfs rekenfouten, ontdekte wetenschapsredacteur Maarten Keulemans. 'Mag dit gedrocht even héél snel bij het grofvuil?'

'Uitstel onvermijdelijk'

Dekker echter redeneert andersom: zonder de test als stok achter de deur zal het rekenonderwijs niet snel verbeteren. Toch was het de bewindsman zelf die vandaag het debat weer open gooide. Uit nieuwe cijfers blijkt dat vooral in het mbo dit schooljaar een bloedbad dreigt als Dekker vasthoudt aan de norm dat iedereen zakt die lager dan een vijf scoort. In mbo-3 en 4 zakt dan 29 procent van de leerlingen, in mbo-2 zelfs 49 procent.

De bewindsman concludeert zelf dat uitstel in het mbo daarom onvermijdelijk is, in elk geval tot het schooljaar 2020-2021. Maar de PvdA gaat een stap verder en eist ook uitstel in het havo en het vmbo. Want ook daar dreigt het voor meer dan 10 procent van de leerlingen verkeerd af te lopen aan het eind van dit jaar. 'Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is, zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op mbo, havo en vmbo', aldus het PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vergelijkt stropdassen met Kamerlid Paul van Meenen (D66). Beeld anp

Hoe denken wiskundeleraren over de rekentoets?

Lonneke Boels, wiskundelerares in Delft, is 'heel blij' met de komst van de rekentoets. Karin den Heijer uit Rotterdam is dat 'absoluut niet'. Lees hun betogen hier (+).

'Minister blijft hopeloos achter met haar huiswerk'

Als die Kamermeerderheid stand houdt, telt de rekentoets dit schooljaar dus alleen nog mee op het vwo. Maar daar is het geen probleem: 100 procent van de vwo'ers haalde het afgelopen jaar een 5 of hoger. Dekker wilde dinsdag nog niet reageren op het afhaken van de PvdA. Zijn partijgenoten in de Tweede Kamer wel. Die deden geen poging hun chagrijn te verbloemen en legden de zwartepiet bij de PvdA: 'Leerlingen worden niet de dupe van een toets, ze worden de dupe van slecht rekenonderwijs', aldus het liberale Kamerlid Karin Straus. 'Staatssecretaris Dekker heeft, samen met het voortgezet onderwijs, een pluim verdiend dat met het verbeteren van het rekenonderwijs nu echt een stap is gezet. Helaas is dit voor onze jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs niet het geval. De tegenvallende resultaten laten zien dat het minister Bussemaker (van de PvdA - red.) niet is gelukt om ook daar het rekenonderwijs op orde te krijgen (...) Waar de staatssecretaris met vlag en wimpel is geslaagd, blijft de minister hopeloos achter met haar huiswerk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden