PvdA Rotterdam wil veilige opvang homoseksuele vluchtelingen

De gemeenteraadsfractie van de Rotterdamse PvdA wil dat tien asielzoekers uit Alpen aan den Rijn apart worden opgevangen. Het gaat om vluchtelingen die in de opvang in Alphen worden bedreigd en gepest om hun seksuele geaardheid. Het kabinet vindt dat slachtoffers van discriminatie, bedreiging of geweld in de asielzoekersopvang alleen in acute noodsituaties op een andere plek moeten worden ondergebracht.

Beeld anp

De tien asielzoekers zitten nu in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, die dienst doet als vluchtelingenopvang. Ze zouden daar stelselmatig worden bedreigd, uitgescholden en zelfs mishandeld (geschopt en geslagen) door andere vluchtelingen.

Volgens LGBT Asylum Support zouden de tien asielzoekers vrijdag in hongerstaking zijn gegaan, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers ontkent dit. Voordat een hongerstaking officieel zo mag worden genoemd moet er doormiddel van een protocol van COA worden gekeken of het echt een hongerstaking is. Volgens het COA is het waarschijnlijk dat de asielzoekers hebben aangekondigd dat ze zichzelf gaan uithongeren als een noodroep om hulp.

De PvdA Rotterdam vindt dat niet alleen de daders moeten worden aangepakt, maar vindt ook dat 'in een dergelijke crisissituatie bescherming nodig is voor deze tien mensen.' De fractie vraagt het college van burgemeester en wethouders de tien een plek aan te bieden waar ze op adem kunnen komen in afwachting van een 'stabiele en definitieve oplossing'.

Geen aangifte

Er is geen aangifte gedaan van het bedreigen of mishandelen van homoseksuele vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. Dat zegt burgemeester Liesbeth Spies tegen Omroep West. Waarom dat niet is gebeurd, is onduidelijk. Tweede Kamerleden Attje Kuiken en Sharon Gesthuizen gingen zondag langs bij het azc. 'We moeten degenen die de bedreigingen uiten duidelijk maken dat Nederland een homovriendelijk land is, dat we hun gedrag niet accepteren en dat het gevolgen kan hebben voor hun eigen asielaanvraag', aldus Gesthuizen.

Alleen acute noodsituaties

Het kabinet vindt dat slachtoffers van discriminatie, bedreiging of geweld in de asielzoekersopvang alleen in acute noodsituaties op een andere plek moeten worden ondergebracht. De daders worden aangepakt en overgeplaatst, liet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) afgelopen week de Tweede Kamer weten.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) noemde eerder de berichten over pesterijen en bedreigingen aan het adres van LHBT'ers zorgelijk. Ze stuurde verschillende gemeenten een brief waarin ze vroeg aandacht te schenken aan de situatie van deze groep.

Belangenorganisatie COC Nederland pleitte onlangs in een brief aan het kabinet voor safehouses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Volgens het COC moet er voor elke opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van deze specifieke asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden