PvdA: roer moet om bij ministerie van Justitie

Het roer moet om op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven hebben de nadruk te veel op repressie gelegd. Dat laat de PvdA weten aan haar nieuwe coalitiepartner, de VVD.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Beeld anp

Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers vanaf nu een kans krijgen. Om de onafhankelijkheid van rechters te waarborgen, wordt het plan voor de omstreden minimumstraffen ingetrokken. Ook de toon moet anders: Teeven kan beter niet meer zeggen dat inbrekers het risico lopen doodgeslagen te worden.

In de Volkskrant van vandaag stellen de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt, de justitiespecialisten van de PvdA, dat 'de slinger' de andere kant uit kan. Marcouch: 'Alleen repressie, dat is een gedachtengang met tekortkomingen.' Recourt: 'We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te brengen. Het is én-én. En het slachtoffer, en de dader.'

Toon
Opstelten en Teeven verdedigen deze week de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord van VVD en PvdA verschilt de toon van de paragraaf over veiligheid en justitie niet veel van die uit het vorige regeer- en gedoogakkoord uit 2010. Toen werkte de VVD samen met CDA en PVV. Ook toen waren Opstelten en Teeven de bewindslieden.
Marcouch en Recourt kondigen aan dat er toch een andere wind gaat waaien. De sociaal-democratische crimefighters zullen tijdens de begrotingsbehandeling 'bouwstenen' aandragen die de PvdA op veiligheidsgebied profiel moeten geven in Rutte II.

Bekenden
Een daarvan is mediation (bemiddeling) in het strafrecht. Recourt: 'Vaak zijn dader en slachtoffer bekenden van elkaar. In een familie. In een buurt. Die mensen krijgen in de toekomst weer met elkaar te maken. Daarom stellen wij mediation voor. Als een zaak niet al te zwaar is, zouden dader en slachtoffer met elkaar in gesprek kunnen gaan. Ook met mediation kan de dader een voor het slachtoffer acceptabele en rechtvaardige straf krijgen.'

Een belangrijk teken van de nieuwe politieke verhoudingen is het verdwijnen van de plannen om rechters bij zware delicten minimumstraffen voor te schrijven. Dat voorstel zal deze week door het kabinet worden ingetrokken. Recourt: 'De minimumstraffen waren een motie van wantrouwen aan de rechterlijke macht.'
Het gezag van de rechterlijke macht wil de PvdA versterken door mensen van buiten mee te laten kijken als rechters worden gewraakt, omdat getwijfeld wordt aan hun onpartijdigheid.

Vertrouwen
In een reactie laten de bewindslieden Opstelten en Teeven weten dat ze met vol vertrouwen samenwerken met de PvdA bij de uitwerking van het regeerakkoord. 'Voor ons gaat repressie en preventie hand in hand. Wij hebben het slachtoffer centraler gezet, waar eerder te vaak alleen de dader centraal stond.' Beide bewindslieden zeggen uit te kijken naar het debat over de veiligheidsparagraaf van de begroting, later deze week.

De PvdA kondigt aan zonodig buiten de VVD om gebruik te zullen maken van de 'progressieve' meerderheid die op 12 september in de Tweede Kamer is ontstaan. Het rechtse blok van VVD, CDA, PVV en SGP heeft daar geen meerderheid meer.

'Als iets nu niet in het regeerakkoord staat, wil dat niet zeggen dat het geen ambitie van ons is', aldus Marcouch. 'We kunnen ook coalities sluiten met andere partijen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.