PvdA-provincievoorman was een boeiende verteller

Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Tjeerd Talsma, stierf in het harnas. Hij was een rasbestuurder, maar ook een bevlogen leraar geschiedenis.

Tjeerd Talsma.

Hij was een verhalenverteller en een rasbestuurder. Als leraar geschiedenis wist Tjeerd Talsma leerlingen te boeien met zijn verhalen, waarbij hij het belang van historische gebeurtenissen voor het heden duidelijk kon maken. 'Na de val van de Berlijnse Muur kwam hij met een replica van de steen van Rosetta naar school die hij zei van het British Museum te hebben geleend. Zo wilde hij leerlingen ervan doordringen dat er geschiedenis was geschreven', zegt zijn dochter Lara Talsma.

Als bestuurder was hij conrector en onderwijsdirecteur. Maar zijn mooiste periode was die als gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Noord-Holland wat hij vanaf 2011 deed. 'Dat was hem op het lijf geschreven. Hij hield van het politieke spel', aldus Lara.

Talsma stierf in het harnas. Hij overleed op 1 november in zijn woonplaats Callantsoog als gevolg van kanker die pas anderhalve maand eerder bij hem was vastgesteld.

Gedeputeerde Jaap Bond werkte lang in het provinciebestuur met Talsma samen. 'De post van gedeputeerde zat hem als een jas. Daarnaast was het een fijne collega die je kon vertrouwen. Het was niet iemand die het hart op de tong had. Maar hij kon heel verrassend uit de hoek komen.'

'Ik had economische zaken in mijn portefeuille, hij onderwijs en arbeidsmarkt. Samen hebben we Techport opgericht. Hiermee is het gelukt het onderwijs beter af te stemmen op de arbeidsmarkt.'

Samen - Bond als portefeuillehouder van landbouw en Talsma als die van natuur en milieu - slaagden ze erin als eerste provincie de nieuwe Natuurwet in werking te stellen die in heel het land een optimale bescherming moet bieden aan unieke natuurplekken.

Bond: 'Enkele maanden geleden vertelde ik hem dat ik opa was geworden. 'Ik ook', zei hij mij toen. 'Drie weken geleden'. 'Waarom heb je dat niet verteld?', vroeg ik hem. 'Ik zit nog in de ontkenningsfase', zei hij. Hij kon nog niet leven met de gedachte al opa te zijn.'

Talsma werd geboren in Alkmaar, waar zijn moeders ouders een koffie- en sigarenfabriek hadden. Na de middelbare school ging hij geschiedenis studeren aan de UvA. Hij werkte in die periode enige tijd in de horeca in Italië. Later zou hij jarenlang reisleider zijn in dit land en ook in India en Egypte. Uiteindelijk werd hij leraar geschiedenis aan het Johannes College in Den Helder, waar hij ook conrector en directeur zou worden. Weer later was hij directeur op scholen in Purmerend en Utrecht. Over die laatste stap zei hij: 'De school daar profileert zich als technasium en is bovendien bezig met kunst en cultuur.'

Al vroeg combineerde Talsma dit werk met de politiek: eerst in Wieringerwaard en later in Anna Paulowna, waar hij naartoe verhuisde. Hier werden zijn twee dochters geboren. In 1994 werd hij gemeenteraadslid voor de PvdA. Hij kwam in het regiobestuur en was vijf jaar later al lid van provinciale staten. Voor de PvdA werd hij de 'onmiskenbare voorman' in de provincie. 'De post van gedeputeerde was de kroon op zijn carrière', zegt Lara Talsma.

Het was geen gemakkelijke taak. Talsma had als gedeputeerde bijvoorbeeld het wespennest Schiphol in zijn portefeuille, waarbij hij omzichtig moest manoeuvreren tussen de belangen van omwonenden en vervoerders. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Leefomgeving liet hij duidelijk blijken waar zijn prioriteiten lagen.

Talsma hield van de Noord-Hollandse natuur. Uiteindelijk ging hij in 2000 met zijn grote liefde vlak bij de duinen wonen, de plek die hij het mooist vond en waar hij zich het meest thuis voelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden