PvdA-prominenten: Spekman en Merkies moeten rechtsgang vermijden

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zou alsnog moeten schikken met Europarlementariër Judith Merkies. Dat zeggen meerdere PvdA-prominenten vandaag in het NRC Handelsblad. Merkies eist in een kort geding zuivering van haar naam door de partij, nadat Spekman haar eerder verweet niet integer te zijn geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen.

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.Beeld anp

Volgens oud-fractievoorzitter Jacques Wallage is het 'ernstig dat hier een rechter aan te pas moet komen'. Volgens Wallage moeten beide partijen het onderling oplossen. Ook oud-senator Joop van den Berg pleit in de krant voor het vermijden van een rechtsgang. 'Als beide partijen tegen de rechter kunnen zeggen: hartelijk dank, we kunnen het zonder u, dan is dat alleen maar beter', aldus Van den Berg.

'Bezoedeld door Spekman'
Merkies zei vorige week in de Volkskrant dat haar naam is bezoedeld door partijvoorzitter Spekman. 'Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij als politicus kernwaarden', zei Merkies. 'Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien.'

In oktober liet de PvdA weten dat Merkies niet langer kandidaat-lijsttrekker voor de partij was voor de verkiezing voor het Europees Parlement. Een van de redenen was volgens Spekman de manier waarop de Europarlementariër met de dagvergoedingen binnen het Europarlement is omgegaan.

Merkies ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze betaalde dit bedrag afgelopen zomer terug, maar deed dit vier jaar te laat. 'Het partijbestuur rekent het Judith Merkies aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt', aldus Spekman.

Op haar eigen website legt Merkies uit waarom ze volgens haar rechtmatig heeft gehandeld. 'Daar de interne regels niet erg duidelijk waren en veel vragen open lieten, was het pas afgelopen zomer helder welk bedrag ik volgens de PvdA-code zou overmaken aan het Europees Parlement. Dat heb ik vervolgens direct gedaan.' Een PvdA-commissie oordeelde eveneens dat ze 'in overeenstemming met de afgesproken gedragsregels' heeft gehandeld.

Volgens een ingewijde wilde Merkies dat alle leden een brief krijgen waarin haar naam wordt gezuiverd. Nu het bestuur dat niet wil doen, wil ze dit via de rechter afdwingen.

PvdA-leider Diederik Samsom (R) en voorzitter Hans Spekman.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden